DonerenNieuwsbrief

Werkgebied Moldavië

Elke werknemer onderhoudt nu twee gepensioneerden", vertelt Oleg Budza van CNV partnerorganisatie CNSM:  ‘Natuurlijk, Nederland is een ontwikkeld land. Toch zijn er ook overeenkomsten tussen de problemen die wij hebben". Als Moldavische vakbond kunnen we daarom veel leren van hoe het hier georganiseerd is.

CNV Internationaal steunt ook vakbondsorganisaties in enkele Oost-Europese landen. In Moldavië, een van de armste landen van Europa steunt CNV Internationaal de CNSM. Onafhankelijk vakbondswerk en sociale dialoog zijn echt nog in opbouw in het voormalig communistische land. Lees het interview met Oleg Budza.

Heil over de grens

Toekomstperspectief, daar ontbreekt het in Moldavië vaak aan. Vooral voor jongeren is het moeilijk om aan werk te komen. De lonen zijn laag, terwijl de mensen toch in het algemeen goed opgeleid zijn. Daarom zoeken veel mensen hun heil (soms tijdelijk) over de grens. Vrouwen lopen daarbij een groot risico om in de illegale prostitutie te verdwijnen.  

 

Het werkt | Projectresultaten

De vakbond CNSM besteedt veel aandacht aan de problematiek rond jongerenwerkloosheid. Om jongeren aan een baan te helpen, werkt de bond intensief samen met de organisatie FACLIA die opkomt voor de belangen van jongeren. Samen hebben CNSM en FACLIA onder andere sollicitatiecursussen verzorgd voor bijna 200 jonge werkzoekenden.

Ook zijn praktijkopleidingen opgezet in de textiel-, horeca- en schoonmaaksector. Daarnaast zijn er werkervaringsplaatsen voor jongeren georganiseerd bij bedrijven. Op die manier kunnen jongeren alvast wat ervaring opdoen, voordat ze na hun opleiding daadwerkelijk de stap naar de arbeidsmarkt moeten zetten.

“Ons programma is een springplank voor werkzoekende jongeren. Onze trainingen zijn kort, hooguit een paar maanden. Werkzoekenden hebben snel inkomen nodig. We werken nauw samen met het lokale bedrijfsleven. Zij zoeken mensen, wij maken de match.” Angela Cochirlan

Succesvol molibiteitscentrum voor jongeren

Om jongeren perspectief te bieden en de migratie terug te dringen, steunde CNV Internationaal in Moldavië FACLIA een succesvol mobiliteitscentrum voor jongeren. Gemotiveerde jongeren worden er klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Tegelijk probeert het centrum werkgevers te overtuigen jongeren een kans te geven. Vervolgens bemiddelt het mobiliteitscentrum ook bij het koppelen van passende kandidaten gekoppeld aan werkgevers. Meer over dit werk. Bekijk ook het filmpje over Ion Poia, een starter op de arbeidsmarkt.

Werk en inkomen in Moldavië

Toekomst perspectief, daar ontbreekt het in Moldavië vaak aan. Vooral voor jongeren is het moeilijk om aan werk te komen. En wie werk heeft verdient maar een karig loon. De werkloosheid is er hoog.

Te veel mensen in de kracht van hun leven verlaten het land om elders werk te zoeken. Vrouwen lopen daarbij een groot risico om in de illegale prostitutie te belanden. De dorpen op het platteland lopen leeg. Grootouders blijven achter en zorgen voor de kleine kinderen. Elke werknemer moet nu al twee gepensioneerden onderhouden.