DonerenNieuwsbrief

Venezuela

De omstandigheden van gewone werkende mensen in Venezuela zijn op dit moment ontzettend moeilijk. Veel inwoners vluchten naar buurlanden. CNV Internationaal ondersteunt als vrijwel enige organisatie het belangrijke werk van onze partnervakbonden in Venezuela, Colombia en Peru. Door Venezolaanse vluchtelingen in Colombia en Peru te helpen om zich te organiseren in vakbonden, kunnen zij zelf hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren en een toekomst opbouwen.

Wat is er aan de hand?

De Venezolaanse vluchtelingencrisis is na Syrië de grootste humanitaire ramp op dit moment. 4 miljoen mensen zijn op de vlucht. Zij vluchten uit wanhoop, vanwege de dictatuur in hun land en omdat ze het hoofd niet langer boven water kunnen houden. Maar de wereld vergeet hen. COVID-19 maakt de situatie er niet makkelijker op. Vluchtelingen die eerder zichzelf konden redden met hun werk staan nu weer op straat. Ze worden aan hun lot overgelaten.

De meeste vluchtelingen komen terecht in Peru en Colombia en werken als schoonmaakster, bouwvakker of fabrieksarbeider. Bijna 90% heeft geen contract. Jongeren en vrouwen zijn extra kwetsbaar.

“Als vluchtelingen worden we misbruikt op allerlei manieren. Ik werkte 6 dagen per week voor een hongerloon en werd lastiggevallen door mijn baas, hij dreigde me te ontslaan als ik weigerde.
Ik ben zo blij dat de vakbond me geholpen heeft.” 

Samanta Brizuela, vluchtelinge uit Venezuela in Peru

Belang van vakbonden

Vakbonden zijn het beste uitgerust om mensen te organiseren die het risico lopen slachtoffer te worden van uitbuiting, mensenhandel of kinderarbeid. Hun werk gaat verder dan noodhulp en gaat voor een duurzame oplossing: het creëren van kansen op eerlijk werk voor Venezolaanse vluchtelingen. Helaas krijgen vakbondswerkers te maken met bedreiging, vervolging en intimidatie. 

Wat doet CNV Internationaal? 

CNV Internationaal ondersteunt als vrijwel de enige organisatie dit belangrijke werk van onze partnervakbonden in Venezuela, Colombia en Peru. Met onze hulp kunnen de partners vluchtelingen laten weten wat de vakbond voor hen kan betekenen en hen concreet helpen met advies en scholing.
 

Ons werk steunen?  Geef online via iDeal  >>>

 

Nieuws over Venezuela

Geen gevonden.

Helpt u mee door ons werk te ondersteunen? www.cnvinternationaal.nl/geven