
Werk in uitvoering Senegal
CNV Internationaal werkt in Senegal samen met de UDTS - Union Démocratique des Travailleurs du Sénégal. De UDTS is een van de grootste vakbondsorganisaties van Senegal en werkt in alle uithoeken van het land. Werkenden uit heel verschillende beroepssectoren hebben zich georganiseerd in de UDTS: transport, industrie, landbouw en voeding, textiel en kleding, onderwijs, openbare diensten, handel, hout en bouw.
In dit West-Afrikaanse land hebben slechts 250.000 mensen vast werk op een actieve bevolking van 6 miljoen. Dan besef je dat de vakbeweging hier voor enorme uitdagingen staat. UDTS is daarom heel actief in het organiseren van mensen die geen vast werk hebben, maar bijvoorbeeld als straathandelaar, marktverkoper of motortaxichauffeur werken.
Het werkt | Projectresultaten
Werkervaringsplekken voor jongeren
De werkloosheid onder jongeren is een groot probleem in dit land. Daarom richt de vakbond UDTS zich op bedrijven, om samen werkervaringsplaatsen voor jongeren te ontwikkelen. In 2015 zijn daardoor 56 van dergelijke werkervaringsplekken gerealiseerd. Ook kunnen jongeren bij de UDTS trainingen volgen, waar ze onder andere sollicitatietrainingen volgen. Op die manier worden jongeren beter voorbereid om de stap naar de arbeidsmarkt te maken.

Het verhaal van Sokhna
Een van de vele kleine zelfstandige die n de informele economie in hun levensonderhoud voorzien is Sokhna Fall (51). Ze heeft een kleine handel in bouwmaterialen in Dakar. Ze is ook voorzitter van 'Book Ndey', een spaar- en kredietgroep van vrouwen uit de wijk. Book Ndey ontvangt steun van vakbondsorganisatie UDTS.
Het financieel systeem dat deze ondernemende vrouwen onderling hebben opgezet, is een voorbeeld van solidaire en sociale economie op kleine schaal. Lees het verhaal van Sokhna en bekijk de video.
Meer over Senegal
Senegal is de poort van West-Afrika. Dat komt vooral door de belangrijke haven van de hoofdstad Dakar. Senegal is hoofdproducent van pinda’s. Maar de opbrengsten zijn onzeker door het klimaat (oprukkende woestijn) en door wisselende prijzen op de wereldmarkt.
Op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs valt er nog veel te verbeteren. Echter, de overheid vaart een liberale koers en bezuinigt juist op sociale voorzieningen. Senegalezen organiseren zich van onderuit. Ze werken samen om te overleven en komen op voor hun rechten.
Lonen en arbeidsrechten in Senegal
- Het afsluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten gebeurt in Senegal onder staatstoezicht
- Vrijheid van organisatie en het stakingsrecht zijn in de wet vastgelegd, maar in praktijk zijn er veel beperkingen
- Actuele informatie over minimumloon, contracten, sociale zekerheid, zwangerschapsverlof en arbeidsrechten, etc. is te vinden op Loonwijzer Senegal (franstalig). CNV Internationaal heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze loonwijzer.
- Update arbeids- en mensenrechtensituatie: website internationale vakbondsorganisatie ITUC