DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

2008 - Vakbondsjongere te gast op Nederlandse scholen

Colombiaanse jongere bezoekt Nederlandse middelbare scholen

Nederlandse leerlingen beseffen verschillen tijdens scholentour


Zijn er nog jongeren actief voor de vakbond in Colombia? Iin de loop van 2008 werden meer dan 30 vakbondsleden vermoord Ja, er zijn er die alle risico trotseren. Octavio Rubio is een van hen. Hij was al actief voor de vakbond op zijn 14e en is dat tot op de dag van vandaag (2017) nog steeds.

Octavio was in 2008 te gast bij het CNV Internationaal bij het slot van de campagne FWrd >>Fatsoenlijk Werk>>. Samen met CNV Jongeren bezocht hij middelbare scholen in Weesp, Woerden, Hengelo en Gouda om te praten over arbeidsrechten.

De voormalige Wereldomroep maakte destijds dit filmpje bestemd voor de Spaanstalige uitzendingen in Latijns-Amerika.

Een stapje terug in de tijd

Octavio bezoekt samen met CNV Jongeren en CLAT Nederland middelbare scholen in Weesp, Woerden, Hengelo en Gouda om te praten over arbeidsrechten. Op 10 december is hij ook bij het Right Now Festival in Den Haag.

Voornaamste oorzaak van het geweld in Colombia is de strijd van de linkse guerrillagroepen FARC en ELN tegen de regering. Daarnaast zijn er paramilitaire rechtse strijdgroepen actief waarvan de AUC de grootste is. Deze zijn ontstaan als privé-legertjes van grootgrondbezitters die hun land wilden verdedigen.

Met de opkomst van de cocaïneproductie bewapende de maffia zich ook op grote schaal. De ideële scheiding tussen die groepen is niet zo duidelijk. Zo maakt de maffia gebruik van bescherming door de guerrilla en financiert deze in de oorlog tegen de overheid met drugsgeld. De strijd tegen paramilitair geweld, guerrilla, cocaïnemaffia, corruptie en machtsmisbruik is van voortdurende invloed op de politieke situatie.

Octavio Rubio Rengifo is al vanaf zijn 14e actief in allerlei jongerenorganisaties. ‘Mijn ouders zijn zelf actief binnen de vakbeweging en hebben mij altijd gestimuleerd.’ Inmiddels (2008) is Octavio 26 en hij coördineert de Jongerencommissie van de vakcentrale CGT. In de avonduren studeert hij rechten.

Waar komt dat geweld tegen vakbonden vandaan in Colombia?
President Uribe bestrijdt het slepende interne geweld met een zwaar neoliberaal beleid. Sterke vakbonden ziet hij liever niet. De vakbonden maken al jaren moeilijke tijden door.
Ze lopen vooral gevaar vanuit de paramilitaire organisatie UAC, die vakbonden met “links” en dus ook de guerrillabeweging FARC vereenzelvigt.

Hoe is de situatie van werkende jongeren in Colombia?
“Jongeren worden hier niet zo snel meer lid van een vakbond. Dit komt onder meer door een hervorming van de arbeidswet. Daardoor krijgen jongeren bijna alleen flexibele en kortlopende contracten aangeboden. De meeste jongeren van mijn leeftijd kennen niet anders. De logica van het traditionele vakbondswerk, met de nadruk op sociale zekerheid en cao’s, sluit niet meer aan bij de belevingswereld van jongeren.

Wat kan de vakbeweging nog doen voor jongeren in Colombia?
De CGT probeert daarom jongeren vanuit een andere invalshoek bij de vakbonden te betrekken. Door projecten op gemeenschapsniveau uit te voeren, bijvoorbeeld kleine productieve projecten zoals organische landbouw, waarmee jongeren inkomsten kunnen genereren.

Daaromheen organiseren wij een breder programma, met culturele activiteiten en voorlichting. Gericht op gemeenschapsopbouw. We laten jongeren nadenken over de dagelijkse realiteit, zodat ze een bredere blik krijgen en gaan nadenken over hun eigen rol in de samenleving. We proberen zo de toenemende individualisering van de maatschappij een beetje tegen te gaan.”