DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Vietnam: Sociale dialoog zorgt voor transparantie en respect

CNV trainers delen kennis over sociale dialoog en helpen de positie en rol van werknemers in de onderneming te versterken.

Verhalen van verandering

 

Vakbondsleider Pham Dzung (48 jaar) woont en werkt in Hai Duong, Vietnam. Hij is actief bij vakcentrale VGCL en nam deel aan de training over sociale dialoog gefaciliteerd door CNV Internationaal. 

Via de trainingen wil VGCL een pool opbouwen van experts op het gebied van sociale dialoog. Het doel is dat zij hun kennis inzetten voor het afsluiten van cao’s op fabrieksniveau én multicompany cao’s.  

De technische ondersteuning van Henk van Beers was heel interessant. Met zijn aanpak inspireerde hij alle deelnemers. Van hem heb ik geleerd dat sociale dialoog zorgt voor transparantie en onderling respect. Vakbondsleider Pham Dzung 

Sociale dialoog en onderhandelen 

Dzung: “Tijdens de training leerde ik over sociale dialoog en onderhandelen. Ik weet nu veel over dialoogmethoden, collectieve onderhandelingen en het ondertekenen van collectieve arbeidsovereenkomsten. 

We bootsten ook overlegsituaties na. Ook kon ik ervaringen uitwisselen met deelnemers die rechtstreeks werken aan het juridische beleid van de provinciale arbeidsconfederaties.” 

 

CNV-trainer 

Henk van Beers, ervaren cao-onderhandelaar van het CNV in Nederland, was een van de trainers. Dzung: “De technische ondersteuning van Henk van Beers was heel interessant. Met zijn aanpak inspireerde hij alle deelnemers. Van hem heb ik geleerd dat sociale dialoog zorgt voor transparantie en onderling respect.” 

 

Vakbondsleider Pham Dzung (48) tijdens de training over sociale dialoog van CNV Internationaal 

Multicompany cao 

De komende maanden gaat Dzung een regionale taskforce oprichten voor een multicompany cao: “Ik organiseer trainingen voor de taskforceleden en voer gesprekken. 

De geleerde vaardigheden pas ik toe in de bijeenkomsten die ik organiseer. Het gaat erom antwoorden te vinden op de situaties die de taskforceleden interesseren. Ook doe ik suggesties voor het komen tot een ​​actieplan”.  

Constructief

“Mijn belangrijkste boodschap is dat sociale dialoog een constructief instrument is voor harmonieuze, stabiele en progressieve arbeidsverhoudingen. Sociale dialoog helpt de positie en rol van werknemers in de onderneming te versterken. 

Werknemers moeten de mogelijkheid krijgen om hun mening over de plannen van de onderneming naar voren te brengen. 

Zij zijn een gelijkwaardige partner van de werkgever bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden.”  

 

Publicatiedatum 01 08 2023