DonerenNieuwsbrief

Onderwijzers niet meer willekeurig overgeplaatst naar uithoeken

“ Onderwijzers werden vaak willekeurig overgeplaatst naar afgelegen plaatsen ver van hun gezin. Daardoor ontstonden veel huwelijksproblemen en echtscheidingen. Veel vrouwen stopten met hun werk. Dankzij de trainingen hebben we geleerd strategieën te ontwikkelen. We slaagden erin de Nigerese regering te overtuigen om dit besluit terug te draaien. Vooral vrouwelijke onderwijzers werken nu weer dicht bij huis. Getrouwde vrouwen worden nu niet meer zomaar overgeplaatst." vertelt Halidou Mounkaïla, leider van onderwijsfederatie SYNACEB en sinds 2021 leider van partnervakbond CNT:

Dit is echt een voorbeeld van een win-win situatie. Doordat vrouwen nu gelukkig weer bij hun gezin wonen, zeggen ook minder leerkrachten het onderwijs vaarwel.”

Olie in de motor van de vastgelopen sociale dialoog

Bij de start van de training geven de deelnemers ons een kijkje in hun dagelijkse praktijk van onderhandelingen. Het is slikken als je de verhalen hoort. Overplaatsing van vakbondsmensen naar het platteland als ze zich te kritisch hebben opgesteld. De overheid die zich lang niet altijd aan afspraken houdt.

Na de twee voorgaande trainingen, is daar al veel veranderd. Waar in voorgaande jaren de scholen maandenlang dicht waren vanwege stakingen, is er het afgelopen schooljaar niet gestaakt! Ondertussen kregen de vakbonden nog niet wat ze willen. De sociale dialoog zit op slot. Daarom kijken we vandaag naar hoe conflicten zich ontwikkelen, en welk gedrag bij welke conflictfase hoort.

Stilte inzetten bij onderhandelingen

Als we na het bekijken van een filmpje over onderhandelingstechnieken vragen: welke techniek kun je nu inzetten, zegt een van de deelnemers: een kleine stilte. Niet meteen antwoorden of erop inspringen, maar even een korte stilte laten vallen. Zo reflecteren ze op hun eigen gedrag, en hoe ze dat kunnen aanscherpen, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ze moeten werken. Een energievolle dag!

Het werkt | Lees meer verhalen van veranderingLees ook de blog over de training door trainers van de CNV-Academie
(onderdeel van CNV Connectief) 

Het regiokantoor van de vakbond CNT in Tillaberi (Halidou Mounkaila, midden in het wit bij zijn vrijlating)

Vakbondsleider Halidou was een van de deelnemers aan het leiderschapsprogramma van CNV Internationaal. Hij werd bij het uitbreken van de coronapandemie onder valse voorwendselen opgepakt tijdens een protestactie en werd meer dan een half jaar opgesloten in een strafkamp. Eind 2021 werd hij gekozen als nieuwe leider van vakbond CNT, de partnerorganisatie van CNV Internationaal in Niger. Lees meer >

 

Publicatiedatum 22 12 2021