DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Indonesië: Arbeiders helpen via TikTok

Arbeiders bereiken op afgelegen palmolieplantages in Kalimantan (Indonesië)

Mjunaedigaol TikTok helping palm oil workers

 

“Beste vrienden, we hebben een vraag over hoe we de ontslagvergoeding moeten berekenen voor een arbeider die 25 jaar heeft gewerkt.”

Dit was de introductie van een korte video van Junaedi Lumban Gao, die op 7 november 2023 werd gepost. De video werd bekeken door 553.400 mensen, een enorm publiek, zelfs voor Indonesië, en land met meer dan 270 miljoen inwoners.

Junaedi iseen arbeidsrechtenadvocaat. Al meer dan 20 jaar is zijn drijfveer een sterk verlangen om de rechten van werknemers te beschermen. Hij is lid van vakbond Hukatan, de vakbond van werknemers in de palmoliesector die wordt ondersteund door CNV Internationaal. In zijn werk werk werd hij altijd al gemerkt hoe moeilijk het is om mensen die werken op plantages in in de afgelegen gebieden van Centraal-Kalimantan te bereiken. Hij postte altijd wel op facebook, maar hier had hij weinig bereik omdat maar weinig mensen daar Facebook hebben. Daarom ging Junaedi op zoek naar alternatieve communicatiemethoden. Uiteindelijk ging hij TikTok gebruiken als hulpmiddel om mensen te bereiken. Met groot succes!

“Ik moet mij gezegend dat sommige van mijn video’s al door meer dan 500.000 kijkers zijn bekeken. Online vertellen de kijkers mij dat mijn video’s goed en nuttig zijn”, zegt Junaedi, arbeidsrechtadvocaat en activist . Junaedii heeft op dit moment twee posities bij Hukatan: voorzitter in Kapuas en regiocoördinator (Korda) voor Hukatan Centraal-Kalimantan.

Hoe heeft TikTok de manier veranderd waarop je omgaat met mensen die werken op palmolieplantages en hun zorgen aanpakt?

“Via mijn account kan ik hun vragen en zorgen direct en in real-time beantwoorden, en een groot publiek bereiken dat voorheen ontoegankelijk was. De eenvoud en toegankelijkheid van het platform hebben het ongelofelijk effectief gemaakt om informatie te verspreiden over complexe kwesties, zoals ontslagvergoedingen en arbeidscontracten."

De inhoud van de live video’s bestaat meestal uit het geven van antwoorden op vragen uit de ‘comments’. Er zijn grote aantallen kijkers geweest bij video’s die over ontslagvergoedingen en arbeidscontracten gaan. Een andere video, die Junaedi’s toespraak tijdens een staking van Hukatan op de palmolieplantage Murung Raya toont, heeft meer dan 180.000 kijkers bereikt.

Indonesia Palm Oil worker

Kan je een specifiek voorbeeld geven van hoe jouw TikTok-video’s het leven van arbeiders beïnvloeden?

Het berekenen van ontslagvergoedingen in Indonesië is bijvoorbeeld behoorlijk ingewikkeld. De hoeveelheid geld die werknemers ontvangen hangt niet alleen af van de lengte van de werktijd, maar ook van de reden voor hun ontslag en het soort contract dat ze hebben. De arbeidsstatus blijft een van de grootste problemen in de palmoliesector. De Job Creation Law heeft de periode waarna contractarbeiders vaste werknemers kunnen worden verlengd van drie naar vijf jaar. Iemand die een dagloon verdient kan langer dan vijf jaar, en zelfs tot tien jaar in dezelfde functie blijven. De problemen strekken zich ook uit tot de pensioenrechten van arbeiders met een dagloon.

Dit toont de noodzaak van goede informatie onder arbeiders aan. Via dit platform kunnen we werknemers in staat stellen om hun rechten beter te begrijpen, zodat ze voor zichzelf op kunnen komen bij complexe juridische uitdagingen. 

Naast het geven van gratis advies, is Junaedi tegenwoordig beroemd. Veel arbeidsactivisten hebben aan hem verteld wat er in het veld gebeurt, wat er nuttig is geweest.

 

“Ik heb actief deelgenomen en veel geleerd vande trainingen en andere evenementen die zijn georganiseerd door Hukatan en CNV Internationaal. Het is heel belangrijk dat door de samenwerking tussen Hukatan en CNV Internationaal zichtbaar wordt wat de problemen van arbeiders in Centraal-Kalimantan zijn en dat er aandacht is voor hun arbeidersrechten niet alleen vanuit Indonesië , maar dat het ook een internationale zorg is."

 

Wat hoop je in de toekomst te bereiken door TikTok te blijven gebruiken als een instrument voor het verdedigen van arbeidsrechten?

"Mijn doel is om technologie te blijven inzetten om ervoor te zorgen dat elke arbeider in Indonesië toegang heeft tot de informatie en ondersteuning die ze nodig hebben om hun rechten te laten gelden. Platforms zoals TikTok kunnen helpen om een rechtvaardigere en eerlijkere toekomst te creëren voor arbeiders in het hele land."

Publicatiedatum 28 05 2024