DonerenNieuwsbrief

Eerste vakbond voor mijnwerkers zonder vast contract

 

Al die jaren dat ik werk als mijnwerker heb ik nooit vast werk gehad. Elke paar maanden moest ik mijn contract weer verlengen bij het uitzendbureau. Jaar in, jaar uit gaat dat zo door. Tot je vraagt om beter eten tijdens de lange zware dagen onder de grond. Of je vraagt om betere oordoppen en stofmaskers. Of je zorgen maakt omdat de gangen niet goed gestut zijn. Of met je collega’s een vakbond begint om samen sterker te staan. Dan is het einde verhaal, dan krijg je geen nieuw contract meer in Peru.

 Mijnwerker Jesús Cardenas slaagde er in 2018 in om FENTECAMP op te richten, de eerste vakbond voor mijnwerkers met tijdelijke contracten in Peru. CNV Internationaal steunde de leiders van de jonge vakbond afgelopen jaren door een coaching- en leiderschapsprogramma. Focus in dat programma ligt op het versterken van de vakbond en het ontwikkelen en verbreden van diverse leiderschapsstijlen.

Gestimuleerd door CNV Internationaal nam FENTECAMP het initiatief om zich aan te sluiten bij de nationale vakcentrale CATP. Daardoor is de mijnwerkersvakbond hoog in de Andés nu ook in staat invloed te hebben op de besluitvorming door de overheid ver weg in de hoofdstad Lima. 

In een land als Peru was voorheen geen enkele vakbond voor losse mijnwerkers. Conflicten tussen mijnbedrijven mijnwerkers waren er des te vaker.

Een staking was vrijwel het enige middel dat mijnwerkers konden hanteren om druk uit te oefenen. De oprichting van de vakbond leidde ertoe dat de werkers beter hun rechten kennen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld ook beter via dialoog misstanden aankaarten bij de arbeidsinspectie, vertelt vakbondsleider Jesús.

 

Mijnwerkersgezin Jorge en Mery en hun kinden wonen hoog in de Andés

 

Ik maak me zorgen als hij de mijn ingaat elke keer weer. Ik weet nooit of hij er “con vida”, (levend) weer uitkomt. 

Mery (vrouw van mijnwerker Jorge)

 

 

Aluminium, kobalt, grafiet, goud, koper, zilver, lithium, tin, zilver. Onmisbare stoffen in veel producten, afkomstig uit mijnen hoog boven in de onherbergzame Peruaanse Andes. Net zo onmisbaar zijn de mijnwerkers die hun leven en gezondheid riskeren om te zorgen dat deze metalen uiteindelijk bij onze Nederlandse bedrijven in de metaalsector terechtkomen.

Mery, vrouw van mijnwerker Jorge is er duidelijk over: “Ik maak me zorgen als hij de mijn ingaat elke keer weer. Ik weet nooit of hij er “con vida”, (levend) weer uitkomt.”

Kijk de video uit Peru, met het verhaal van Jorge, Mery en vakbondsleider Jesús.

Het werkt | Lees meer verhalen van verandering

 

In het verleden hebben we heel veel kansen laten lopen omdat we niet beter wisten. Tegenwoordig weet ik beter en zet me ervoor in dat iedereen weet wat zijn rechten zijn.”

Vakbondsleider Jesús Cárdenas.

 

Lees meer over wat we doen voor verbetering van de situatie van de mijnwerkers, vanuit hier richting internationale bedrijven, maar ook door de vakbonden ter plekke te steunen.

 

Publicatiedatum 22 12 2021