DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Gezondheidszorg voor tuktuk-rijders

Het werkt - In Cambodja

Tot voor kort waren informeel werkenden, zoals straatverkopers of tuktukchauffeurs in Cambodja altijd uitgesloten van sociale zekerheid (National Social Security Fund NSSF). 

Partnervakbond CLC heeft zich ingezet om te zorgen dat er een eind kwam aan deze discriminatie.

De eerste stap was dat de regering instemde met uitbreiding van het bestuur van de NSSF met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Ath Thorn, de voorzitter van partnervakbond CLC werd lid als werknemersvertegenwoordiger.

Vaccinatie

Op 2 november 2020 maakte het ministerie van Arbeid bekend dat ook informele werknemers recht hebben op alle voordelen van de NSSF. In deze tijd betekent dit concreet ook dat zij recht hebben op gratis coronavaccinaties. In praktijk zijn er nog wel haken en ogen.

Het is voor informele werkenden niet eenvoudig om alle vereiste documenten te verzamelen die nodig zijn voor registratie bij de NSSF. Pas daarna kunnen ze echt een beroep kunnen op het ziekenfonds. CIWA, de vakbond van informeel werkenden helpt de leden daarbij.

Samen met vakbond CLC maakte CNV Internationaal dit animatiefilmpje om via social media werkenden in Cambodja te vertellen over hun rechten en de rol van de vakbond.

Het werkt | Lees meer verhalen van veranderingMeer over ons werk in Cambodja 

Publicatiedatum 22 12 2021