DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Zo kan het ook in Bangladesh

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer
Het Nederlandse kledingbedrijf JJH Textiles zet in Bangladesh een fabriek op en betrekt vanaf het begin vakbond BSSF bij het verantwoord regelen van de personeelszaken.
JJH Textiles betrekt vakbond bij personeelsbeleid nieuwe fabriek

Elke maand bezoekt de vakbondsleider de fabriek van JJH textiles om met een aantal medewerkers te praten over verbeterpunten. “We zijn bezig een personeelshandboek samen te stellen en overleggen met Sohrab over contracten, salarissen en CV’s”, vertelt Sally Hamers van JJH Textiles.

Sally Hamers van JJH Textiles (links)

“Allerlei zaken zijn soms in Nederland heel vanzelfsprekend, maar in Bangladesh niet gebruikelijk. We zijn blij dat CNV Internationaal ons in contact gebracht heeft met Sohrab Ali van BSSF. Zijn adviezen zijn erg nuttig voor ons.”

De eigenaar van JJH Textiles in gesprek met Minister Ploumen

Goed overleg over werknemerszaken

Minister Ploumen was half juni in Bangladesh met een Nederlandse handelsdelegatie. Ze sprak ook met vakbondsleider Sohrab Ali van BSSF. Ook een bezoek aan JJH Textiles stond op het programma van de handelsdelegatie. Sally Hamers van JJH Textiles vertelt dat de delegatie erg geïnteresseerd was in het beleid en het personeelshandboek waaraan gewerkt wordt.

De Nederlandse delegatie bij JJH Textiles

Ook de Bengaalse vakbondsman was bij het bezoek van de handelsdelegatie aan de fabriek. “Ik heb met de zakenmensen en gesproken over hoe we bij JJH Textiles werknemers willen gaan organiseren. En over de trainingen op het gebied van werknemersrechten die we als vakbond organiseren." Op dit moment werken er 110 werknemers (inclusief staf) bij JJH Textiles. 65 van hen werken op de naaiafdeling, 4 op de afdeling waar de stof gesneden wordt, 6 op de kwaliteitsbewaking, 8 op de afdeling waar de kleding gestreken wordt en de mensen van de schoonmaak, de beveiliing en de administratie. De bedoeling is er binnenkort nog meer mensen in dienst komen om de produktie verder uit te breiden. Een goed voorbeeld van hoe het ook kan, deze samenwerking van de Nederlandse kledingfabriek JJH textiles met de vakbond!

Foto's JJH textiles

Publicatiedatum 22 06 2015