DonerenNieuwsbrief
Home

Werkomstandigheden suikerriet-plantages extreem zwaar

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Veel suikerriet-kappers lijden aan ernstige nierziekte

Suikerriet is de grondstof voor heel veel voedingsmiddelen. Van rum en andere sterke drank is het zelfs het hoofdbestanddeel. Drankenproducenten - zoals Bacardi - kopen hun grondstoffen op grote schaal in Midden-Amerika.

De werkomstandigheden van de arbeiders op de suikerrietplantages zijn extreem zwaar. Daardoor krijgen opvallend veel landarbeiders al op jonge leeftijd de nierziekte CKDnT.

CNV Internationaal heeft onderzoek laten doen naar de oorzaken van de problemen. Wat blijkt? De extreem lange werkdagen, te weinig pauzes, zwaar lichamelijk werk, te weinig drinkwater in combinatie met de extreme hitte, vormen samen een dodelijke cocktail. Naast deze concrete problemen, spelen meer fundamentele misstanden, zoals met name schendingen van arbeidsrechten en het niet betalen van een leefbaar loon.

Voor suikerriet-kappers is het bijna onmogelijk om zelf op te komen voor hun rechten, omdat ze zich van hun bazen niet mogen aansluiten bij een vakbond.

CNV Internationaal start daarom in de week van Mensenrechtendag 10 December een actie om drankproducent Bacardi op te roepen te zorgen dat een aantal concrete oplossingen doorgevoerd wordt:

Meedoen met de campagne No Party With Bacardi

Lees meer over de achtergronden

Publicatiedatum 07 12 2015