DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Werken aan (h)eerlijker ananas

Ook in Costa Rica werken CNV Internationaal en Fairfood aan verbetering van de arbeidsomstandigheden op de ananasplantages. CNV partnerorganisatie CMTC maakte met Ainhoa Galan van Fairfood een speciale uitzending van het radioprogramma “Empezando del dia” (begin de dag) op de Costaricaanse zender Radio Actuel.

De laatste jaren is de landbouw in Costa Rica steeds meer gericht op export en minder op de eigen voedselvoorziening. De landbouwproductie wordt steeds grootschaliger en meer exportgericht. Dat is goed voor de economie. Maar dat heeft ook sociale gevolgen zijn er ook: inkomensonzekerheid, een slechtere arbeidsrechtenpositie, ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden en schade aan het milieu.

Door de samenwerking via CNV Internationaal met Fairfood kunnen internationale bedrijven aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid voor de hele voedselproductieketen, niet alleen daar waar hun hoofdkwartier is gevestigd. Bedrijven moeten transparant zijn, over hun beleid en activiteiten.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De inkomsten uit export komen terecht bij bedrijven en de nationale overheid. Maar komen die ook ten goede aan de lokale samenleving? De vakbonden spreken samen met Fairfood bedrijven direct aan op die maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Samenwerking

De vakbonden richten zich uiteraard vooral op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en op basale arbeidsrechten zoals het recht om lid te worden van een vakbond en om te onderhandelen over CAO’s. Door de samenwerking met Fairfood ontwikkelt de CMTC ook meer kennis en ervaring op het terrein van duurzaamheid en bewustwording in de voedingssector. Een mooie combinatie om de werkomstandigheden op de ananasplantages echt eerlijker te maken!

Publicatiedatum 07 09 2012