

Het financiële hart van Londen
CNV Internationaal heeft samen met andere organisaties geïnvesteerd in een zogenoemde Corporate Human Rights Benchmark (CHRB). Een wereldwijd ontwikkelde methode om te inventariseren of multinationals op een nette manier de mensenrechten respecteren. Vandaag is deze methode in het financiële hart van Londen gepresenteerd. Zo krijgen investeerders, zoals pensioenfondsen, inzicht of ze hun gelden beleggen in bedrijven die op een nette manier met arbeidsrechten om gaan.
Karen Bouwsma van CNV Internationaal is in Londen aanwezig: “Het afgelopen jaar is er een pilot geweest in de voedingssectoren, kledingindustrie en grondstoffenindustrie die heeft geleid tot deze richtlijn. En vandaag 13 maart zijn ook de resultaten van de eerste uitkomsten ervan gepresenteerd in een top-100 van grote bedrijven uit de genoemde sectoren. Bedrijven scoorden nog niet veel punten in de eerste pilot. Zeker niet op naleven internationale standaarden, maar we moeten ook kijken naar het proces. Ik hoop dat de financiële sector hierdoor wordt aangespoord beter te scoren en dat de naleving van mensenrechten naar een hoger plan wordt getrokken.”
Dit onderzoek wordt voortaan jaarlijks gehouden, zodat investeerders zich er van kunnen vergewissen dat ze hun geld investeren in bedrijven die de mensenrechten respecteren. Verder is het de bedoeling dat de ranglijst uiteindelijk wordt aangevuld tot een top-500 van wereldwijde bedrijven die de mensenrechten respecteren. Een bedrijf wat goed scoort in deze top-500 moet hier ook uiteindelijk ook een financieel voordeel uit kunnen halen, omdat investeerders liever in dit soort bedrijven investeren dan in anderen.
Bouwsma: “CNV Internationaal heeft financieel en inhoudelijk bijgedragen aan het ontwikkelen van de methode. Het blijft natuurlijk moeilijk om het respecteren van mensenrechten te meten en te vertalen in kwantitatieve cijfers. Maar de CHRB is er een interessant raamwerk met criteria om mensenrechten beter te kunnen analysen. In Nederland steunt CNV Internationaal nog een aantal andere projecten van de Vereniging voor duurzame beleggers (VBDO) om de financiële sector te verduurzamen.”
Publicatiedatum 13 03 2017