DonerenNieuwsbrief
Home

Welkom bij foto expositie What we wear

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Nog tot 7 februari is midden in het winkelhart van Haarlem de expositie What we wear te zien In de fotoserie What We Wear volgt fotograaf Pieter van den Boogert de cyclus van onze kleding. Van de productie in Bangladesh, via de consumptie in het westen, naar hergebruik en afvalverwerking in Ghana. “Ik wil laten zien dat onze behoefte aan welvaart en goedkope goederen niet los te zien is van slechte werkomstandigheden in het productieland en de mechanismen van de wereldmarkt.”

Vakbonden actief in de kledingketen

De tentoonstelling werd geopend in aanwezigheid van CNV bestuurder Pieter de Vente en vakbondsmensen uit o.a. Cambodja, Benin, Macedonië, Honduras. Zij zijn - met steun van CNV Internationaal - in hun land actief om de werkomstandigheden in de hele keten van de kledingfabricage te verbeteren. Dat begint bijvoorbeeld in het West-Afrikaanse Benin al bij de kleine boeren die veel te weinig betaald krijgen voor de katoen die zij telen. De vakbondsorganisatie ter plekke helpt hen zich te organiseren in coöperaties. Zo kunnen zij gezamenlijk onderhandelen en ook gezamenlijk kunstmest en zaden inkopen. Ook kun sociale zekerheid is via de vakbond geregeld.

Midden tussen de winkels

Iedereen is welkom bij de tentoonstelling die nog te zien is tot 7 februari. De lokatie is - heel toepasselijk - gelegen midden tussen de kledingwinkels, in Fotogalerie de Gang in de Grote Houtstraat 43 (voor de Doopsgezinde kerk). Van den Boogert (1985) studeerde in 2011 af aan de Kon. Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij op het idee kwam onze kledingcyclus te volgen toen hij een baal gebruikte kleding van Humana had gefotografeerd.
Ook al is het geen doel op zichzelf, hij hoopt dat mensen zich door zijn fotoproject bewuster worden waar hun kleding vandaan komt. http://www.facebook.com/<wbr></wbr>FotogalerieDeGang

Publicatiedatum 05 12 2012