DonerenNieuwsbrief
Home

Weblog Leren in Honduras - CNV Onderwijs

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Een team van CNV Onderwijs traint leraren en onderwijsbonden zodat ze sterker staan in hun onderhandelingen met de minister.

CNV werkt samen met de CGT

In Honduras werkt CNV Internationaal samen met de Central General de Trabajadores CGT. Deze gerespecteerde organisatie is ontstaan als boerenbeweging. 150.000 leden telt de CGT nu, verdeeld over wel 40 aangesloten federaties. Een deel komt uit de maakindustrie, de commerciële sector, het onderwijs en de overheid. In Nederland zijn vrijwel alleen werknemers lid van de vakbond. In veel Latijns-Amerikaanse landen zijn vakbondsorganisaties breder. Ook boerenorganisaties zijn hier aangesloten bij de vakbond en sociale organisaties van volkswijkbewoners.

Weblog Honduras CNV Onderwijs

Honduras Onderwijs vakbondstraining sociale dialoog
Op dinsdag 24 juni is een team van trainers naar Latijns-Amerika gevlogen om daar een training voor leraren en vakbondsleden te verzorgen. Het draait om het versterken van de leraren en onderwijsbonden in hun onderhandelingen met de minister. Aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden wordt op interactieve wijze gewerkt aan inzicht in de eigen situatie en een plan om van daaruit verder te gaan.

Het team staat onder leiding van Cees Kuiper algemeen secretaris van CNV Onderwijs, Annemieke Schoemaker, trainer van de Onderwijs Academie; Diederik Brink, beleidsmedewerker CNV Onderwijs en Hanneke Smits, programmamedewerker van CNV Internationaal;

Honduras is een van de armste landen van Midden-Amerika. Het land kent veel werkloosheid, armoede, analfabetisme en enorm veel gewelddadigheid. Er zijn veel problemen met jeugdbendes, ook op de scholen.

In het onderwijs lijkt het erop dat de investeringen niet leiden tot meer efficiency of tot verbetering van de kwaliteit. Tegelijkertijd kampen de leraren met een enorme bureaucratie, intimidatie door de regering en vaak erbarmelijke omstandigheden waaronder ze moeten werken.

Na aankomst in Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, is het team kennis gaan maken met de bestuurders van de CGT, de vakcentrale met een partnerschap met CNV Internationaal. Tijdens deze kennismaking is een duidelijk beeld geschetst van de omstandigheden in Honduras. Dit heeft diepe indruk gemaakt.

Diep in de bergachtige binnenlanden ligt het trainingscentrum van de CGT. Kleine huisjes waar cursisten overnachten en langwerpige laagbouw waarin de trainingszalen en een kantine zijn gevestigd. Daar is het team van CNV Onderwijs en CNV Internationaal gestart met de training.

De eerste trainingsdag stond in het teken van kennismaking en het zorgvuldig analyseren van de situatie. Hiervoor is een SWOT analyse gemaakt. Aan de hand van deze analyse is gekeken naar de verschillende aspecten van een onderhandeling. Honduras, juni 2014 Volg de training ook via: 

Publicatiedatum 29 06 2014