DonerenNieuwsbrief
Home

WDDW en CNV Internationaal 50

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

De focus van WDDW (Werelddag voor Fatsoenlijk Werk) is dit jaar gericht een leefbaar minimumloon en loonsverhoging voor werknemers. CNV Internationaal sluit zich aan bij vakbondsorganisaties wereldwijd die op 7 oktober voor de 10e keer deze World Day for Decent Work (WDDW) vieren. CNV Internationaal bestaat zelf dit jaar 50 jaar en start op WDDW een serie die het verhaal van die 50 jaren in beeld brengt.


Cambodjaanse arbeiders vieren verhoging minimumloon

Een mooi voorbeeld van goed vakbondswerk uit Cambodja: CNV partnervakbond CLC uit Cambodja viert afgelopen donderdag 5 oktober de verhoging van minimumloon van 130 naar 145 euro per maand. Dat is nog steeds geen leefbaar loon, maar toch een mooi resultaat gezien de zeer moeilijke omstandigheden en de beperkte vrijheid voor vakbondswerk. Er ging een intensief voorbereidingstraject in het kader van de samenwerking met CNV Internationaal en Fair Wear Foundation, aan vooraf.


WDDW is een initiatief van de internationale vakbondsorganisatie ITUC. De ITUC vertegenwoordigt 340 vakbonden uit 163 landen met een achterban van 181 miljoen werknemers. De ITUC grijpt dit jaar WDDW aan om regeringen op te roepen gehoor te geven aan de roep van werkende vrouwen en mannen om fatsoenlijke lonen, en veilige en vaste banen. Bedrijven die de regels overschrijden moeten worden aangepakt.

Concreet betekent dit dat regeringen ervoor moeten zorgen dat de minimum lonen voldoende zijn om een fatsoenlijke levensstandaard mogelijk te maken en dat alle werknemers het recht hebben om zich bij een vakbond aan te sluiten en collectief te onderhandelen.

CNV Internationaal brengt vanaf 7 oktober in tien weken en vijftig werkdagen, tot aan de week van internationale mensenrechtendag 10 december, het verhaal van 50 jaar internationaal vakbondswerk in beeld.

Het verhaal van CNV Internationaal in beeldVolg het verhaal ook op twitter #CNVI50En volg het verhaal ook op facebook

Publicatiedatum 06 10 2017