DonerenNieuwsbrief
Home

Volkstribunaal kledingarbeiders Cambodja

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Het minimumloon in Cambodja is met 66 dollar per maand nog steeds het laagste in de regio. Cambodjaanse vakbondsorganisaties zijn begonnen met een volkstribunaal om overheid en bedrijven te overtuigen van de noodzaak van een leefbaar minimumloon, vakbondsvrijheid en fatsoenlijke werkomstandigheden voor werknemers in de kledingindustrie Een tribunaal van onafhankelijke deskundigen is op 5 februari gestart begonnen met het horen van werknemers, multinationals en andere betrokkenen. Doel is om in het openbaar de problemen in de kledingsector aan de kaak te stellen. De kledingsector zorgt voor 90% van de Cambodjaanse export. Vanwege het internationale karakter van de sector zijn ook vertegenwoordigers van internationale kledingmerken en winkelketens uitgenodigd. Ziek van het werk
Ath Thorn voorzitter van de CLC (CNV partnerorganisatie in Cambodja, red.) vertelt dat naaisters vaak flauwvallen. "De lage lonen veroorzaken ondervoeding en tasten de gezondheid aan," benadrukte Ath Thorn voor het tribunaal. "Dat erkent ook de overheid en het is ook slecht voor de werkgevers," want daardoor daalt hun productiviteit .

Pheakdey, algemeen secretari van de Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Union (CCAWDU), ( partnerorganisatie van CNV Internationaal, red.). vertelde voor het tribunaal over de leefomstandigheden van de kledingarbeiders: "Ze leven met 4 of 5 mensen in een kamer waar ze slapen, eten en wassen. Hun leefomstandigheden zijn chaotisch. Ze kampen met allerlei aandoeningen. Als een iemand ziek is, kan de rest niet rusten maar ze moeten zorgen voor hun zieke collega. Omdat ze wel 10 tot 12 uur per dag werken horen we voortdurend dat soort verhalen. De werkgevers hebben geen idee van de problemen waarmee hun werknemers kampen. Die willen alleen maar dat ze werken. Werknemers hebben last van zware hoest en zelfs typhus komt voor. Als de arbeidsinspectie komt worden er maskers uitgedeeld, maar een dag later stoppen ze daar weer mee. Werknemers die 8 tot 10 jaar hebben gewerkt worden ziek, en hun moeizaam verdiende geld gaat dan weer op aan ziektekosten."
Bekijk de fotoreportage op Facebook

Publicatiedatum 15 02 2012