DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

VN moet actie ondernemen tegen groeiende corruptie in Guatemala

CNV Internationaal sluit zich aan bij organisaties in oproep aan VN-mensenrechten commissaris

"Wij roepen de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties op actie te ondernemen richting de Guatemalteekse autoriteiten om de groeiende corruptie in het land te kunnen blijven bestrijden, ondanks de recente tegenwerking van de Guatemalteekse autoriteiten”, aldus Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal.

CNV Internationaal heeft samen met diverse Europese Instanties de verklaring van Impunity Watch ondertekend en doorgestuurd naar Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties (VN).

Daarbij roepen de gezamenlijke organisaties de Mensenrechtencommissaris op haar invloed binnen de VN aan te wenden, zodat Guatemala zich aan de mensenrechtenvoorwaarden in het eerder wel door hen bekrachtigde VN-mandaat gaat houden.


Op 31 augustus 2018 heeft president Jimmy Morales besloten dit mandaat tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG) niet te verlengen. Vervolgens is op 4 september 2018 de commissaris van de CICIG, Iván Velásquez, de toegang tot het land ontzegd door de Guatemalteekse autoriteiten.

De VN-commissie is een van de weinige instanties in Guatemala die de groeiende corruptie aan de kaak stelt. “Het spreekt voor zich dat het voor CNV Internationaal en voor onze programma's in Guatemala van het grootste belang is om de sociale dialoog te bevorderen. Het in stand houden van systemen voor handhaving van de rechtsorde is daarbij onmisbaar”, aldus Van Wijngaarden.


Gezamenlijke brief aan Michelle Bachelet , Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties

Publicatiedatum 17 09 2018