
CNV Internationaal zet zich al 50 jaar in voor vakbonden in ontwikkelingslanden. Het jubileum werd samen met betrokken CNV-leden, donateurs en genodigden op 16 november gevierd in De Remise in Den Haag.
Naast de hoofdsprekers als oud-minister Liliane Ploumen, de Belgische oud-premier Yves Leterme en oud-premier Jan Peter Balkenende waren vanzelfsprekend ook de buitenlandse partners en de CNV-bestuursleden aanwezig. Het thema van de dag: de sociale dialoog.












Het werk van CNV Internationaal is nog steeds erg noodzakelijk volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen: “De grote problemen waar wij in eigen land mee te maken hebben, stoppen niet bij de grens. Globalisering, vrijhandel en duurzaamheid gaan over grenzen heen. Internationale solidariteit is belangrijker dan ooit."
"CNV Internationaal heeft bijvoorbeeld –mede- de kar getrokken rondom de totstandkoming van de convenanten over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen."
"Werkgevers, werknemers en consumenten moeten samen verantwoordelijkheid willen nemen voor de gehele productieketen. We moeten willen weten waar onze kleding vandaan komt en wie daaraan, onder wat voor omstandigheden, heeft gewerkt.”
De sociale dialoog blijft volgens Limmen van cruciaal belang: “Sociale dialoog is de meest effectieve manier gebleken om veranderingen op gang te brengen. Via het overleg zorgen we ervoor dat de positie van werknemers wereldwijd verbetert.”
CNV Internationaal werkt momenteel samen met partners in veertien landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De drie speerpunten zijn: versterken van de sociale dialoog, verbeteren van de rechten van werknemers in productieketens en vergroten van de employability van jongeren. Het programma van CNV Internationaal wordt gefinancierd door met name donateurs, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie. Voor elk continent is een regioteam ingesteld. Daarnaast is er een overkoepelend leiderschapsprogramma.
Fotografie: Bas de Meijer
Publicatiedatum 22 11 2017