DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vier Eerlijk Oranje

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer
Eerlijke Oranje feestkleding dat was nooit te vinden, merkte CNV Internationaal afgelopen jaren. Voor het eerst komt er nu wel een Eerlijk Oranje t-shirt op de markt. CNV Internationaal introduceert dit t-shirt nu zelf, na herhaaldelijke oproepen aan de merchandise-branche om met eerlijke producten te komen. 

“Wij willen hiermee aantonen dat het een kwestie is van willen,” zegt Pieter de Vente, voorzitter van CNV Internationaal. “Als een producent wil, kan hij best voor een schappelijke prijs eerlijke oranje feestkleding of prullaria laten maken. Wij roepen niet alleen dat het beter kan, we laten het nu ook daadwerkelijk zien.”

Koningsdag en Bevrijdingsdag

De schappen liggen alweer vol met Oranje-spullen voor Koningsdag en Bevrijdingsdag. En het is allemaal ongelofelijk spotgoedkoop. Heel Nederland zal zich de komende tijd weer in oranje hullen: voor het eerst wordt Koningsdag gevierd op de echte verjaardag van de koning en een week later viert Nederland 70 jaar Bevrijding. Veel van de oranje kleding, pruiken en andere producten worden in andere landen gemaakt, vaak onder slechte arbeidsomstandigheden. Een veelgehoord argument is dat de prijzen stijgen, zodra de werkomstandigheden in die landen verbeterd worden. Dat is volgens Pieter de Vente niet per se het geval: “Het zijn met name de winst en de marketingkosten die de prijzen in de winkels of op internet onnodig opdrijven.”

Fatsoenlijke arbeidsomstandigheden

Het t-shirt is van Continental Clothing, een kledingmerk dat is aangesloten bij Fair Wear Foundation (FWF). CNV Internationaal steunt FWF al een tijd. De bij FWF aangesloten bedrijven werken hard en stapsgewijs aan betere arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. De merken zijn vaak nog niet honderd procent fair, maar ze werken er hard aan en zijn wel bereid om de manier waarop ze zakendoen te veranderen en nauw samen te werken met hun toeleveranciers om zo duurzame veranderingen door te voeren. 
Het shirt heeft een ronde hals en is leverbaar in een (licht getailleerd) damesmodel en in een (recht) herenmodel. Voor € 12,50 inclusief verzendkosten, sturen we zo'n Eerlijk Oranje shirt naar je toe! Bestel hier jouw maat Eerlijk Oranje T-shirt en je steunt CNV Internationaal!

Publicatiedatum 13 04 2015