DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Versterken van vrouwenrechten in de textielsector in Bogor

In het voetspoor van de handelsmissie in Indonesië 

De nieuwe voorzitter van CNV Internationaal Anneke Westerlaken en Anne Dankert, lobbyist CNV Internationaal bezoeken deze week Indonesië. In het voetspoor van de handelsmissie vanuit Nederland met minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen ze verschillende bezoeken. Ze ontmoeten kledingarbeiders en deelnemers van het Young Leaders programma en spreken over sociale dialoog en het belang van cao’s.

In Bogor beginnen de voorzitter van CNV Internationaal Westerlaken en lobbyist Dankert het bezoek met een gesprek met werknemers in een textielfabriek. Ze spreken met zowel management als leden van Garteks, de vakbond voor de textielsector en partnervakbond van CNV Internationaal. Belangrijke gespreksonderwerpen zijn het belang van sociale dialoog en in het bijzonder het programma om seksueel geweld en intimidatie op de werkvloer tegen te gaan.

Training gender issues

Samen met het fabrieksmanagement heeft Garteks gezorgd voor een training van werknemers over gender issues. Dan gaat het bijvoorbeeld over het bespreekbaar maken van je rechten als werknemer, het belang van het welzijn van werkneemsters in de fabriek, speciaal als ze zwanger of ongesteld zijn.

“Het bewust en bespreekbaar maken van deze issues is heel erg belangrijk; Garteks is met de training over het tegengaan van seksueel geweld en intimidatie op de werkvloer een voorbeeld voor andere vakbonden, voor werknemers én voor fabrieken in de textielsector”, zegt Westerlaken. 

Volgende week houdt Garteks zijn jaarlijkse congres, waarbij ook de training van werknemers over gender issues aandacht krijgt.

Ratificatie ILO-conventie cruciaal

In Indonesië ontbreken wettelijke regels  over het tegengaan van geweld en intimidatie op de werkvloer. Daarom is snelle raticificatie en implementatie van ILO-conventie 190 van groot belang. Dit verdrag werd in juni 2019 aangenomen door de International Labour Organisation ILO, de VN-organisatie voor arbeid. Dan zal het voor álle werknemers en bedrijven makkelijker worden om maatregelen te nemen als ze te maken hebben met geweld en intimidatie op de werkvloer. 

CNV Internationaal en vakbond Garteks roepen de Indonesische regering op om dit internationale verdrag te verwerken in de nationale wet- en regelgeving. CNV Internationaal ondersteunt daarnaast ook de training van vrouwelijke werknemers in fabrieken, zodat ze sterker staan en samen met de vakbond op kunnen komen voor hun rechten.

Publicatiedatum 09 03 2020