DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Verslaafd aan goudvis - Weblog Indonesië 1

Jakarta, 7 april. Als vanmorgen om 7 uur mijn telefoon begint te piepen, weet mijn lichaam zeker dat het 2 uur ’s nachts is. Mijn lijf heeft gelijk en de wekker ook. Het tijdsverschil van 5 uur met Indonesië is de hele dag, soms pijnlijk voelbaar. De collega’s van de SBSI doen er alles aan om de dag voor ons dragelijk en zelfs opwekkend te maken. 

Het begint met het goede nieuws dat ondanks de crisis de economie van Indonesië met 4% groeit. Dat kan een land waar de armoede overal zichtbaar is, wel gebruiken. Nog slechts 30% van de beroepsbevolking een baan. De anderen moeten hun kostje bij elkaar scharrelen met handeltjes op straat, zonder enige sociale bescherming. De informele economie heet dat. 

De kracht van sociale dialoog
Trots zijn mijn collega’s op hun land. Trots op de economische ontwikkeling, maar vooral op de democratie. Indonesië heeft als een van de weinige, overwegend islamitische, landen in korte tijd een sterke en volwassen democratie ontwikkeld. Ook de sociale dialoog groeit in kracht. Ook al zien veel werkgevers vakbonden als oproerkraaiers en zien sommige vakbonden werkgevers als uitbuiters. In steeds meer bedrijven worden Cao’s afgesloten en komt het gesprek op gang. Een beetje trots is dan helemaal terecht. De lunch is in een eenvoudig restaurantje ergens in Jakarta. We worden zoals gebruikelijk met nederige vriendelijkheid binnengehaald. Goudvissen zwemmen vredig in ondiepe bassins naast de ingang. Ongevraagd krijgen we een tafel vol fantastische gerechten waaronder drie op origamiachtige wijze gebakken vissen. Goudvissen dus. Beetje wreed, maar heerlijk. We likken onze vingers erbij af. 

 

Eerlijke garnaal
’s Middags bleven we in de vis. Garnalen in dit geval. Kweken, schoonmaken, bevriezen en exporteren. Dat doet die company waar we op bezoek gaan. De meest jonge werknemers zien eruit of ze er zin in hebben. De lokale vrouwelijke vakbondsbestuurder is vastberaden en innemend. Samen met het Nederlandse Fairfood werkt zij aan verbetering van de werkomstandigheden van de 600 medewerkers. Zodat wij straks een eerlijke garnaal op ons bord krijgen. Een garnaal gekweekt door Indonesische collega’s met plezier in hun werk. Wat wil je nog meer. Bert van Boggelen, 8 april 2010 Waarnemend CNV voorzitter Bert van Boggelen blogt vanuit Indonesië waar hij tot 13 april op bezoek is bij de Indonesische vakbondsorganisatie SBSI. CNV Internationaal steunt het werk van de SBSI financieel en door middel van training en advies. 

 

Foto's: Jan Ridder 

 

Publicatiedatum 08 04 2010