DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Verboden te vergaderen in Egypte

Persbureau Reuters meldt datvakbonden in Egypte van het militaire regime niet mogen vergaderen. Ook vakcentrales CNV en FNV maken zich grote zorgen over de veiligheid van de leden van vrije vakbonden.

De Europese Unie moet bij Egypte aandringen op bescherming van de pas opgerichte onafhankelijke vakbeweging. Die boodschap hebben vakcentrales FNV en CNV meegegeven aan premier Rutte bij de afgelopen Europese top.
De volledige internationale vakbeweging volgt met grote spanning de gebeurtenissen in Egypte en Tunesië. In beide landen spelen onafhankelijke vakbonden een belangrijke rol in het vreedzame en democratische verzet. In Egypte is afgelopen zondag een nieuwe onafhankelijke vakcentrale opgericht van personeel van ziekenhuizen, industrie en ambtenaren.
FNV & CNV maken zich grote zorgen over de veiligheid van de leden van de vrije bonden. In Tunesië is gisteren een aanval gepleegd op het hoofdkantoor van de vrije vakbeweging. In Egypte heeft de regering werknemers van overheidsbedrijven opgedragen om de straat op te gaan en vreedzame betogers te verdrijven.
Agnes Jongerius (FNV) en Jaap Smit (CNV) vragen de Europese Unie om Egypte en Tunesië te herinneren aan hun internationale verplichtingen en vakbondsrechten en fundamentele mensenrechten te garanderen en beschermen.
In hun brief schrijven de vakbondsvoorzitters: “Ieder mens heeft recht op werk. Maar ieder mens heeft ook het recht om zich met anderen te verenigen en op te komen voor zijn of haar werknemersrechten.” Die boodschap moet Europa helder uitdragen.
Vanwege het bericht  van Reuters waarin gemeld wordt dat vakbonden in Egypte van het militaire regime niet mogen vergaderen, halen we dit blogje op cnv.nl nog even naar boven.

Publicatiedatum 15 02 2011