DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

"Vanaf het begin wilde ik iets betekenen voor vrouwen op de werkvloer"

Anneke Westerlaken stopt als voorzitter van CNV Internationaal. Na 2 jaar gaat ze een nieuwe uitdaging aan als voorzitter van branchevereniging ActiZ.

Welke gebeurtenis of persoon heeft een speciale indruk op je gemaakt?

Wat veel indruk op mij heeft gemaakt is de reis naar Indonesië. We gingen daar onder andere op bezoek bij een vakbond voor mensen die werken in de huishouding, veelal vrouwen die onder moeilijke omstandigheden werken voor een laag salaris. Zij waren daar een vakbond begonnen vanuit het niets, maar met grote urgentie vanwege het gebrek aan arbeidsrechten. Ze waren daar echt vanaf de basis een vakbeweging aan het opbouwen.

Vanaf de start bij CNV Internationaal gaf je aan verandering te willen brengen in de positie van werkenden vrouwen en meisjes. Zie je ook daadwerkelijk een verandering? 

Zeker, de positie van vrouwen en meisjes op het werk kreeg al veel aandacht en dat is alleen maar toegenomen. Het is echt een speerpunt geworden. Belangrijk, want toen corona uitbrak zagen we juist dat vrouwen vooral in cruciale én kwetsbare sectoren werken. Denk aan de zorg en in de informele economie.  
Vanaf het begin wilde ik graag iets betekenen voor de positie van vrouwen en meisjes op de werkvloer. Mijn ambitie werd gesteund door de toenmalig directeur van CNV Internationaal en het hele team. CNV breed is de positie van vrouwen een belangrijker thema.

“De buitenlandse ervaring zette vaak ook in perspectief wat wij in Nederland doen, je leert over en weer."

Anneke belt

Anneke heeft in een serie met verschillende vakbondsleiders gebeld, onder andere ook met Mariama Diallo, met haar ging ze in gesprek over vrouwelijk leiderschap. “De buitenlandse ervaring zette vaak ook in perspectief wat wij in Nederland doen, je leert over en weer. Want wij denken hier in Nederland dat we vanzelfsprekend voorlopen op bepaalde vlakken, terwijl dat het vaak niet zo is.  

Een mooi voorbeeld daarvan is de telefoonlijn in Benin. Op die lijn kunnen vrouwen zich melden als zij te maken krijgen met geweld en intimidatie op de werkvloer. Zo verbreken zij daar de stilte rondom dit probleem. Lees hier meer daarover.   

Wens voor CNV Internationaal

“Ik hoop dat CNV Internationaal doorgaat op de ingeslagen weg. Het is een mooie professionele organisatie en ik vind het werk heel praktisch en wezenlijk. Ik gun jullie meer publieke aandacht en hopelijk daardoor ook meer financiële middelen. Daarnaast gun ik jullie een goede voorzitter die jullie niet in de weg gaat lopen maar vooral steunt en motiveert.” 

Publicatiedatum 16 12 2021