DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vakmensen in Macedonië

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer

Onderhandelingen voeren over cao’s, dat is het dagelijks werk van Jan Kampherbeek en Theo Katerberg van CNV Vakmensen. Afgelopen weekend verruilden zij Nederland voor Macedonië om daar hun Oost-Europese collega’s de kneepjes van dat vak te leren. De reis naar Skopje verliep niet zo vlot... maar daardoor lieten Theo en Jan zich niet uit het veld slaan.
 
Het vliegtuig vertrekt te laat van Schiphol, waardoor we in Praag onze aansluitende vlucht naar Skopje missen. Het blijk niet meer mogelijk dezelfde dag (vrijdag) nog in Skopje te komen terwijl zaterdag al de training start. Wat nu?

We bellen met de leiding van de UNASM of ze de training kunnen verplaatsen. Hopelijk gaat dat lukken. Pas op zaterdag rond de middag arriveren we in Skopje. Divna en Ivana halen halen ons op van het vliegveld. Na het inchecken in het hotel gaan we naar het hoofdkantoor UNASM, de Macedonische vakbond. We spreken de voorzitter van UNASM en ook de voorzitter van de bouwbond. Communiceren gaat lastig, want de meesten spreken niet of nauwelijks Engels. Gelukkig zijn er steeds minimaal twee personen aanwezig die goed Engels spreken. Twee leden van de jongerenafdeling van UNASM, Ivana en Ema, studeren voor tolk. Zij zorgen voor een prima vertaling. Voor hen is dit een goede oefening.
 
Basketball
We bereiden de training voor en laten onze presentatie over het CNV zien. Daarna is er zowaar ook nog tijd voor een ontspannend tochtje in de natuur, naar een stuwmeer in de buurt. Zaterdagavond passen we onze geplande workshop oefeningen nog even aan. We hadden een oefening bedacht over een volleybal vereniging. Maar volleybal blijkt hier een onbekend verschijnsel te zijn. Dus veranderen we dat nog maar even in basketball.

Zondagochtend worden we opgehaald om naar het congrescentrum te gaan. De mensen van UNASM hebben geregeld dat het speciaal voor ons open gaat. De training is in een soort collegezaal. We gaan van start met een presentatie over het CNV. Dat lokt al heel wat vragen uit. Een aantal komt al in het programma aan bod. Andere vragen ook niet, bijvoorbeeld hoe wij de juridische ondersteuning voor leden hebben geregeld.

CAO stappenplan
Vervolgens behandelen we ons 7 stappenplan om tot een CAO te komen. We benadrukken dat het heel belangrijk is je leden in het hele traject te betrekken bij wat je als vakbond doet.

CNV Opleiding en Training
Daarna gaan we aan de slag met de basis onderhandelingstechnieken. Het trainingsmateriaal van CNV Opleiding en Training blijkt prima geschikt voor deze workshop. De 40 deelnemers werken enthousiast mee aan de oefeningen. Elk bedrijf heeft een specifieke aanpak nodig. Hier moet je als onderhandelaar van tevoren over nadenken. Welke stragteie kies je?

Na middag zakt de aandacht een beetje in. Geen wonder ook, want de verwarming staat wel heel -Oost-Europees- hoog in de zaal (26° C). Maar bij de tweede oefening gaat het alweer een stuk beter.

Na de koffiepauze in de middag worden we weer bestookt met vragen. Over hoe je je als kleinere bond staande houdt tussen een paar grotere bijvoorbeeld. Hoe je het best binnen kunt komen bij een bedrijf. Hoe je daar een thema op de agenda krijgt. Wij geven als advies met een thema te beginnen waar iedereen positief tegenover staat. Als dat werkt, kun je later moeilijker thema’s op tafel brengen.

Reparatiebedrijf van de treinen
Maandagochtend checken we uit. We drinken koffie op het hoofdkantoor van UNASM. Tot slot staat er nog een bezoek aan het reparatiebedrijf van de treinen van Macedonië op het programma. We spreken met een delegatie van leden en met kaderleden van andere bonden. Daarna nog een kort bezoek aan de directeur van het bedrijf en dan is het alweer tijd om naar het vliegveld te gaan. De reis naar huis verloopt gelukkig probleemloos. In Nederland wacht het eigen werk weer.
 
Vakmensen
En wat vonden de in Macedonische deelnemers van de training? ‘Ook al moesten we door de vertragingen op het laatste moment het programma aanpassen,’ reageert Slobodan Antovski. ‘Volgens mij hebben we de doelstellingen van het programma toch grotendeels bereikt. Ik moet zeggen dat de trainers die jullie gekozen hebben uitstekend waren. Jan en Theo zijn goed in hun werk en in wat ze hier kwamen doen. Het zijn beide professionals, echte vakmensen die hun boodschap over weten te brengen.’  CNV Internationaal steunt vakbondswerk in landen waar dat heel wat moeilijker is dan in Nederland. In Macedonië steunt CNV Internationaal het werk van de UNASM, met financiële middelen maar ook door intensieve begeleiding en training. Meer over Macedonië
 
In cao's van bedrijven en sectoren spreken CNV bonden ook regelmatig een bedrag af voor werkenden en vakbondsorganisaties in Oost-Europa, Afrika, Azie of Latijns-Amerika. Meer weten over de mogelijkheden van deze Internationale Collegialiteit in CAO's?

Publicatiedatum 12 02 2011