DonerenNieuwsbrief
Home

Vakbondswerk Colombia levensgevaarlijk - Protestmailactie

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Sinds begin 2008 zijn er al twee dodelijke slachtoffers te betreuren in Colombia. Afgelopen twintig jaar zijn er meer dan 2.000 vakbondsactivisten vermoord in het Zuidamerikaanse land.

  • Op 28 januari 2008 is Yebraín Suaréz is vermoord. Hij was leider van de vakbond voor het gevangeniswezen SIGGINPEC, Deze bond is aangesloten bij de vakcentrale CGT een partner van CNV Internationaal. Yebraín werkte als bewaker in de gevangenis van Itagui. Hij werd opgewacht bij zijn huis toen hij terugkwam uit zijn werk.
  • Op 2 februari is Jose Martin Duarte Acero in de rug geschoten. Hij was onderweg naar huis vanaf zijn werk. José Martin was opzichter in het Macarena nationaal park. Hij slaagde er nog in mobiel te bellen naar zijn familie, voordat hij enkele minuten later bezweek. José Martin was lid van de vakbondsorganisatie SINTRAMBIENTE-CGT. De SINTRAMBIENTE maakt zich ernstige zorgen dat de opzichters alleen moeten werken. Daardoor is er niemand die bij problemen alarm kan slaan. Ook hebben de opzichters nu geen middelen om zich te verdedigen en zouden ze betere communicatiemiddelen moeten hebben.
CNV en Amnesty Internationaal bezorgd
Het CNV vindt de situatie uitermate ernstig. CNV voorzitter René Paas heeft namens het CNV een brief geschreven naar president Uribe van Colombia. Daarin spreekt hij niet alleen zijn bezorgdheid uit, maar roept hij de president en de regering op om onderzoek in te stellen naar de daders en hen niet ongestraft te laten. René Paas en Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, willen binnenkort op bezoek gaan bij de Colombiaanse ambassadeur in Nederland om ook met hem de situatie te bespreken. Kom ook in actie!
Ook ú kunt nu in actie komen door via onderstaande link een mailbericht te sturen naar president Uribe van Colombia. U hoeft slechts uw naam en adres in te vullen en het mailbericht komt automatisch bij de President van Colombia terecht. Protestactie

Publicatiedatum 19 02 2008