DonerenNieuwsbrief
Home

Vakbondsleider Honduras bij Europees Parlement

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Honduras EP Dolores Sanchez - Eva Argueta

Vakbondsleider Evangelina Argueta in gesprek met het Spaanse EP-lid Maria Dolores Sanchez Caldentey over de noodzaak van steun voor internationale aanpak geweld tegen vrouwen op het werk

Geweld op de werkvloer

Bij de hoorzitting afgelopen 9 maart vroeg Evangelina Argueta ook aandacht voor de problematiek rond geweld tegen vrouwen in de werkomgeving. Ze overhandigde de brochure van CNV Internationaal over dit onderwerp aan parlementsleden Maria Dolores Sanchez Caldentey (lid van de Spaanse partij Podemos) en het Duitse SPD lid Arne Lietz.

CNV Internationaal heeft deze brochure ontwikkeld in het kader van de wereldwijde voorbereidingen voor een ILO conventie. "Dit onderwerp raakt nauw aan arbeidsrechten in productieketens" benadrukt Evangelina Argueta. "We hopen dat deze voorstellen internationale regelgeving ook door de EU lidstaten ondersteund worden. “

Kledingfabrieken in Honduras werken voor bekende grote merken als Adidas en Nike, Fruit of the Loom (bekend van de t-shirts en van merken zoals Russel Athletic, Vanity Fair en Spalding)

Fabrieken in Honduras produceren voor grote internationale merken

Evangelina Argueta is in het dagelijks leven coördinator van een netwerk van 23 vakbonden in het Midden-Amerikaanse Honduras. Het gaat om vakbonden van werknemers in grote fabrieken in de export productie vrijhandelszones (“maquilas”) rond Choloma, Villa Nueva en San Pedro Sula, in het noorden van Honduras. Samen vormen deze 23 vakbonden een netwerk dat voor 150 fabrieken en 144.000 arbeiders één minimumloonakkoord sluit.

Deze industriezones zijn een belangrijke bron van werkgelegenheid in een land dat kampt met enorme werkloosheid, vooral onder jongeren. Er wordt veel kleding gemaakt voor bekende grote merken als Adidas en Nike, Fruit of the Loom (bekend van de t-shirts en van merken zoals Russel Athletic, Vanity Fair en Spalding), Gildan sportkleding en Hanesbrands (bekend van merken zoals Hanes, Champion, Playtex, Bali, Maidenform, JMS/Just My Size, Wonderbra). Daarnaast worden er bijvoorbeeld ook auto-onderdelen gemaakt, zoals stoelbekleding en veiligheidsgordels.

Lees ook het interview met Evangelina Argueta over haar dagelijks werk in Honduras

Publicatiedatum 28 03 2017