DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vakbondsleider Guatemala vermoord

CNV roept president Guatemala op tot maatregelen

CNV Internationaal is geschokt door de moord op Tomas Ochoa, leider van de partnervakbond in Guatemala. Ochoa werd op 1 september doodgeschoten toen hij uit zijn werk kwam in een lokale conservenfabriek. Zijn vrouw en drie kinderen moeten zonder hem verder. CNV Internationaal heeft protest aangetekend bij president Jimmy Morales van Guatemala.

In de brief aan president Jimmy Morales dringt het CNV aan op onderzoek naar deze moord en om maatregelen te nemen om vakbondsvrijheid te garanderen.

Tomas Ochoa was leider bij vakbond SITRABREMEN. De Guatemalteekse partner van CNV Internationaal (de vakcentrale CGTG) was er pas vorig jaar in geslaagd om deze bedrijfsbond op te richten. Er zijn conflicten over het betalen van een leefbaar loon. Een aantal werknemers is ontslagen, maar de rechter heeft de ontslagen ongedaan gemaakt. Het bedrijf weigert echter de werknemers weer in dienst te nemen.

CNV Internationaal noemt de situatie in Guatemala zeer zorgelijk. Er is ernstige politieke onrust, vooral door grootschalige onderzoeken naar corruptie. Er is veel geweld en straffeloosheid in de samenleving, wat het werk voor de partnerorganisaties van CNV Internationaal in Guatemala erg moeilijk maakt.

Samen met lokale partners werkt CNV Internationaal in Guatemala aan initiatieven om via sociale dialoog een betere naleving van de arbeidsrechten in het land voor elkaar te krijgen en een stabieler sociaal klimaat. Tegelijk wil CNV Internationaal bijdragen aan verbetering van de werk- en leefomstandigheden van de Guatemalteekse bevolking, door initiatieven op het gebied van sociale dialoog te ontwikkelen.


Brief CNV aan President Jimmy Morales van Guatemala

Publicatiedatum 06 09 2017