DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vakbonden werken aan inzetbaarheid jongeren

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer
Vakbonden uit 161 landen bij ITUC congres Berlijn

Hoe kunnen vakbonden bijdragen aan de vergroting van inzetbaarheid van jongeren op de arbeidsmarkt? Dit was de centrale vraag van het side-event dat CNV Internationaal met vakbondspartners organiseerde tijdens het ITUC congres in Berlijn. Het 4-jaarlijkse congres ‘Equal Times’ van de wereldwijde koepel van vakcentrales, de ITUC, vond deze week plaats in Berlijn. Tijdens de opening worden overleden vakbondsleiders herdacht, is er aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden in Qatar. Meer dan 1500 vertegenwoordigers uit 161 landen namen deze week deel aan discussies over vakbondsrechten, fatsoenlijk werk en salaris, arbeidsmigratie, veiligheid op het werk, discriminatie van werknemers en ongelijke behandeling van vrouwen.

Vakbonden delen ervaringen en strategieën

CNV Internationaal maakte graag gebruik van de aanwezigheid van de vakcentrales, waaronder onze partnerorganisaties, uit de hele wereld. Op donderdagmiddag 22 mei is daarom een side-event georganiseeerd om ervaringen en strategieën van vakbonden te delen rondom inzetbaarheid van jongeren.

ILO-expert Michael Axmann

Na de openingen door Marie José von Geusau, manager van CNV Internationaal, was het woord  aan ILO-expert Michael Axmann uit Geneve. Uit studies van de ILO blijkt dat bijna 74 miljoen mensen werkloos zijn over de hele wereld. En waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn grote regionale verschillen. Zo ligt de jeugdwerkloosheid in Oost Azië rond de 10 %, en in het midden oosten op 30%.

Officiële werkloosheidscijfers zeggen weinig in ontwikkelingslanden

In ontwikkelingslanden, waar maar een heel klein deel van de bevolking een betaalde baan heeft, zeggen werkloosheidscijfers niet veel. Jongeren proberen een inkomen te verdienen met tijdelijke baantjes, ook onder je niveau of starten een kleine onderneming. Zij kunnen moeilijk een toekomst opbouwen, hebben geen sociale zekerheid en vaak geen ziektekostenverzekering. Hoe kunnen vakbonden helpen om deze jongeren aan het werk te krijgen? In de landen waar wel banen zijn, kunnen vakbonden jongeren trainen in hoe je je CV moet schrijven en je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. CNV Jongeren heeft bijvoorbeeld in een gezamenlijk project een online game over solliciteren ontwikkeld. In West Afrikaanse landen helpen de bonden jonge werkenden om een kleine onderneming op te zetten, waardoor zij economisch zelfstandig kunnen worden. Het is van belang dat vakbonden met werkgevers en overheden onderhandelingen over het organiseren van stages en werkervaringsplekken. Dit is een greep uit de activiteiten die vakbonden voor jonge werkzoekden ondernemen. De meer dan 50 deelnemers, uit 24 landen, zorgden voor geanimeerde discussies en leverden interessante voorbeelden aan.  

Honderden doden in Turkse mijnen

Tijdens de slotceremonie van het congres op vrijdagmorgen wordt, net als bij de opening, stilgestaan bij de Turkse mijnwerkers die zijn omgekomen. Er wordt een statement aangenomen over het belang van veiligheid op het werk. De Turkse vakbond geeft een toelichting; Sinds 2000 zijn er 1308 mijnwerkers omgekomen, bij het recente ongeluk 301.

De kwestie Oekraïne

In het kader van de kwestie Oekraïne – Rusland, benadrukt de ITUC het belang van het respecteren van internationale verdragen. Het is belangrijk dat het conflict deëscaleert en er weer vrede komt. De Oekraïense vakbonden geven aan dat vakbondsmedewerkers gevangen worden genomen en mensen hun huis niet durven te verlaten. De Russische vakbond geeft aan blij te zijn met het statement van de ITUC en graag vrede te willen. Daarna is er een korte interventie van jonge vakbondsleiders. Ze vragen aandacht voor hun rechten, sociale zekerheid voor jongeren, acties tegen jeugdwerkloosheid en discriminatie.
Sharan Burrow wordt herverkozen als General Secretary met een ruime meerderheid. De vertrekkende voorzitter Michael Sommer wordt hartelijk en emotioneel bedankt en krijgt een staande ovatie. De Braziliaan van de CUT, Joao Antonio Felicio, wordt de nieuwe voorzitter van de ITUC. Ze gaan gezamenlijk het podium op en nog meer mensen sluiten zich aan. Het hele podium kleurt groen/geel.
 

Publicatiedatum 25 05 2014