DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vakbonden: ‘Investeer 1 miljard voor internationale aanpak coronacrisis’

Brief aan Tweede Kamer m.b.t. AIV advies

Vakbondsorganisaties CNV Internationaal en Mondiaal FNV pleiten voor het versterken van IMVO en de rol van maatschappelijke organisaties in de internationale coronabestrijding.

De vakbonden willen dat de regering en bedrijven welke in internationale productieketens opereren verantwoordelijkheid nemen als het gaat om internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Dat betekent dat bedrijven aantoonbaar de internationale richtlijnen voor duurzaam ondernemen, de zogeheten OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen, naleven en hierover rapporteren. Marit Maij, managing director CNV Internationaal: “CNV Internationaal pleit voor een weerbare keten. Dat betekent het betalen van staande orders en het doorbetalen van lonen van werknemers in de keten. Ook betekent een weerbare keten dat toeleveranciers met vakbonden binnen het bedrijf in gesprek blijven, ook als de fabriek tijdelijk stil ligt. En dat werknemers een veilige en gezonde werkplek hebben.”

Maandag 11 mei publiceerde de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) het advies ‘Nederland en de wereldwijde aanpak van COVID-19’. CNV Internationaal en Mondiaal FNV roepen fractievoorzitters en Tweede Kamer in een brief op om dit advies te onderschrijven, met name de noodzaak om 1 miljard te investeren voor een internationale aanpak.  De bonden staan achter de woorden van AIV-voorzitter Jaap de Hoop Scheffer: ‘De coronacrisis is niet voorbij, zolang die elders in de wereld nog voortwoekert. Pas als alle continenten weer ‘open’ zijn kan de wereldeconomie echt herstellen.’

Lees de brief aan de Tweede Kamer

Publicatiedatum 20 05 2020