DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vakbond Honduras behaalt inspirerend succes in kledingfabriek

Mede door de steun te mobiliseren van Amerikaanse en Canadese studenten, heeft de vakbondsorganisatie in de kledingindustrie in Honduras een geweldig resultaat weten te bereiken

In Choloma, vlakbij San Pedro Sula (de tweede stad van Honduras), bevindt zich een van de grootste “vrije zones” van Honduras. Een “vrije zone” is een gebied waar buitenlandse bedrijven zich belastingvrij kunnen vestigen. In deze zones vind je voornamelijk maquila industrie. Kenmerkend voor de maquila zijn de enorme fabriekshallen waar vaak jonge vrouwen meest textiel produceren. Eigenlijk is het enige voordeel van de maquila voor het land de werkgelegenheid die het met zich mee brengt. Helaas nemen de meeste bedrijven het niet zo nauw met de rechten van de werknemers. De bij de CNV partnerorganisatie CGT aangesloten bond SINTRAJERZEES probeert hier verandering in te brengen. Niet zonder moeite. Gelukkig ook niet zonder succes… .

SINTRAJERZEES (de vakbond binnen het bedrijf Jerzees, een bedrijf dat kleding produceert voor het merk Fruit of the Loom) probeert werknemers van Jerzees te organiseren om op te komen voor hun rechten. 72 leden van de vakbond worden ontslagen. Een nieuwe groep medewerkers probeert de vakbond weer op te bouwen. Maar ook zij worden ontslagen.

“Inkrimping van het personeel” is de verklaring van Jerzeeh. Vermoedelijk door de blijvende aanwezigheid van de vakbond besluit het bedrijf zijn deuren te sluiten. Ruim 1400 werknemers komen op straat te staan, zonder ontslagvergoeding en zonder uitzicht op een nieuwe baan.

Maar SINTRAJERZEES laat het er niet bij zitten. De Amerikaanse en Canadese universiteiten blijken een van de grootste afnemers van Fruit of the Loom producten te zijn. Een aantal bestuursleden van de bond reist naar Amerika om het verhaal van de medewerkers van de fabriek aan de studenten te vertellen.

Amerikaanse studenten
Ze krijgen steun van de organisatie Unites Students Against Sweatshops (USAS). 110 universiteiten besluiten dat ze geen producten meer van Fruit of the Loom willen afnemen totdat de fabriek weer heropend wordt. Verder wordt via protesten in Honduras aandacht gevraagd voor de schending van de vakbondsvrijheid door Jerzees.

Achtervolgd door een geblindeerde auto
In deze periode krijgen de bestuursleden van SINTRAJERZEES en de CGT te maken met bedreigingen. Er wordt ingebroken bij het kantoor van CGT in Choloma. Evangelina Argueta, bestuurder van CGT in Choloma: “Ik werd regelmatig achtervolgd door een auto met geblindeerde ramen. Een keer werd ik achtervolgd door twee jongens op een brommer. Ik ben toen snel een supermarkt in gevlucht.“ Gelukkig blijft het bij bedreigingen en leveren hun inspanningen behoorlijk wat op.

Begin 2010 heropent de fabriek haar deuren. Verder wordt afgesproken dat alle voormalige werknemers die nog geen baan hebben gevonden weer worden aangenomen. Zij krijgen bovendien met terugwerkende kracht hun salaris over de periode van de sluiting uitbetaald. In mei van dit jaar is er een cao afgesloten voor de werknemers, waarin afspraken zijn gemaakt over o.a. gratis transport en maaltijden en een opleidingsprogramma voor de medewerkers. Ook is er een commissie ingesteld, bestaande uit 3 leden van de vakbond en 3 van het bedrijf, die toeziet op naleving van de cao.

Een ontzettend mooi resultaat waar SINTRAJERZEES en CGT trots op mogen zijn!
 
Honduras, september 2011, Hanneke Smits

Publicatiedatum 30 09 2011