DonerenNieuwsbrief
Home

Vakbeweging Honduras eist herstel democratie

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Meer dan 20 vakbondsleiders uit Honduras zijn bedreigd vanwege hun steun aan de massale protesten tegen de coup in Honduras. ‘Er circuleren lijsten van vakbondsleiders die met arrestatie bedreigd worden, hun persoonlijke veiligheid loopt gevaar.’ 

De  Midden-Amerikaanse vakbondskoepels CCT en CSACC eisen in een open brief herstel van de democratie, terugkeer van de democratisch gekozen president en de terugkeer van de militairen in de kazernes. CNV Internationaal steunt het werk van vakbondsorganisatie CGT in Honduras. De CGT is aangesloten bij de CCT.

De staatsgreep tegen Zelaya vormt de ontknoping in een machtsstrijd tussen de president en andere staatsinstellingen. Zelaya wilde een tweede ambsttermijn en zou 5 juli een referendum organiseren over  een grondwetswijziging daarvoor. Het hooggerechtshof, het parlement en het leger verzetten zich daar fel tegen en houden de terugkeer van Zelaya tegen. 

Ook de CC-SICA, de Midden-Amerikaanse sociaal economische raad, veroordeelt de staatsgreep: ‘Dit is een schending van de democratie en de grondwet. Het is belangrijk dat bemiddeling van buitenaf gericht is op herstel van de democratie en handhaving van de vrede. In de CC-SICA zijn vakbonden, werkgevers maar ook vissers, boeren en de milieubeweging vertegenwoordigd.

Intussen verslechtert de situatie in Honduras.  De bevolking heeft nauwelijks toegang tot informatie over de situatie, vanwege repressie tegen de media.
 

Publicatiedatum 03 07 2009