DonerenNieuwsbrief
Home

Twitterdebat Right to Unite

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Woensdagmiddag 4 juli organiseerden FairFood, CNV Internationaal en GFL Ghana een twitterdebat. Wij genieten van sappige ananas en heerlijke chocola. Maar onder welke omstandigheden werken de mensen die ervoor zorgen dat wij deze tropische producten hier kunnen eten? En hoe kunnen deze werknemers hun situatie verbeteren door zich te organiseren. Een mooie manier om online met elkaar in debat te gaan. Vakbondsleider Ellis Koomson deed mee vanuit Ghana. Via #R2Unite kun je het debat op twitter nog terugkijken.

CNV Internationaal werkt samen met FairFood en vakbondsorganisaties zoals de GFL in het Westafrikaanse Ghana, aan het verbeteren van de rechten van werknemers en arbeidsomstandigheden aan het begin van de voedselketen. Fairfood traint vakbondsmensen om veldcontroles bij ananas- en  cacaoplantages te doen om de arbeidsrechtensituatie in kaart te brengen aan het begin van onze voedselketen.

Voor het twitter debat waren enkele panelleden uitgenodigd die alles weten van Fairfood, arbeidsrechten en de situatie in Ghana. Het twitterdebat ging over de lokale situatie van landarbeiders en vakbondsorganisaties. Wat zijn obstakels voor hen? Wat kunnen consumenten en organisaties wereldwijd doen?

Ellis Koomson van GFL Ghana gaf aan dat landarbeiders weliswaar volgens de wet het recht hebben om zich te organiseren, maar intimidatie en ontslag riskeren als ze zich aansluiten bij een onafhankelijke vakbond.

"Ook tegen misstanden op het werk durven mensen niet te protesteren uit onzekerheid over hun baan. De rechtspraak functioneert veel te langzaam. Wie wel een proces durft aan te spannen, moet eindeloos wachten op een uitspraak".

Op de vraag wat consumenten hieraan kunnen doen reageerde Koomson dat consumenten geen producten moeten kopen van bedrijven die de mensen- en vakbondsrechten niet respecteren.

"Om de landarbeiders te steunen, moeten consumenten zoveel mogelijk protest aantekenen". Koomson ziet online  campagnes en social media daarbij als doeltreffend middel. Zo kunnen wij werknemers steunen die zich in een kwetsbare positie bevinden.

 Volg CNV Internationaal ook op Twitter

Er moet heel wat werk verzet worden voordat de ananas bij ons in de winkel ligt (foto Fairfood)

Publicatiedatum 05 07 2012