DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Training vakbondsleiders Cambodja

Maak kledingmerken bewust van arbeidsrechtenschendingen.

Zeventien vakbondsleiders uit de kledingsector in Cambodja     volgden deze week een training over de rol van vakbonden in Human Rights Environmental Due Diligence (HREDD). Vakbonden spelen een cruciale rol in de naleving van op handen zijnde HREDD-wetgeving in Europa, maar missen zelf vaak nog de kennis. De training werd georganiseerd door CNV Internationaal, met steun van het Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ). 

Massaontslag

De zes stappen van ‘due diligence’ ofwel ‘gepaste zorgvuldigheid’ volgens de OESO-richtlijnen, stonden centraal tijdens de driedaagse training. De vakbondsleiders gingen met elkaar in gesprek over de vraag welke rol zij kunnen spelen in het informeren van kledingmerken over mensenrechtenschendingen die plaats vinden in de fabrieken en bij de leveranciers waar de merken inkopen. Het belang hiervan werd direct duidelijk tijdens de training, want veel werknemers zijn het afgelopen jaar ontslagen zónder ontslagvergoeding. Kledingmerken cancelden massaal hun orders, vanwege de hoge inflatie. Met desastreuse gevolgen: meer dan 500 fabrieken sloten hun deuren. De werknemers bleven achter zonder baan en zonder ontslagvergoeding.

100% Eerlijk Werk Monitor

In de training werd uitgelegd hoe vakbonden kledingmerken bewust kunnen maken van  arbeidsrechtenschendingen. Kledingbedrijven worden onder de nieuwe HREDD- wetgeving verplicht om stakeholderconsultatie te doen, onder meer met vakbonden. De belangrijkste rol van vakbonden hierin is om actuele informatie te geven over de arbeidsomstandigheden in fabrieken. Om die informatie te krijgen en te blijven monitoren kunnen vakbonden gebruik maken van nieuwe digitale tools, zoals de 100% Eerlijk Werk Monitor. Deze monitor zette de vakbondspartners C.CAWDU en CLC van CNV Internationaal in, voorafgaand aan de minimumloon onderhandelingen in de kledingsector in Cambodja in de zomer van 2022. Door deze informatie over loon- en arbeidsomstandigheden ook te delen met kledingmerken, kunnen vakbonden de stem van de werknemers nog beter vertegenwoordigen in stakeholderconsultatie. 

Sociale dialoog

Tijdens de training werd het belang van sociale dialoog besproken. Zoals deelnemer Preap Munysovann van de Collective Union of Movement of Workers (CUMW) zei: 

"Er is een verantwoordelijkheid voor ons allemaal: werkgevers, overheid en vakbonden. Middels sociale dialoog kunnen we de problemen laten zien en de arbeidsverhoudingen op tripartiet niveau versterken."

 

Solidariteit en een verenigd front

Het is verder essentieel om een verenigd front te presenteren als vakbonden. Zoals een van de vakbondsvertegenwoordigers zei: “We moeten solidariteit tussen de vakbonden in Cambodja laten zien door samen te werken bij het verzamelen en presenteren van data, omdat dit onze positie en onze invloed op kledingmerken en de overheid versterkt.”

Na 3 intensieve dagen deelden de vakbondsvertegenwoordigers dat ze het gevoel hadden HREDD-wetgeving beter te begrijpen, terwijl het hiervoor werd gezien als een ingewikkeld en erg technisch onderwerp. Veel van de rollen die zijn besproken, zijn niet nieuw voor de vakbonden, maar zoals Veasna Nuon, een van de trainers vanuit CNV Internationaal, zei:

“HREDD -wetgeving kan ons, vakbondsvertegenwoordigers, versterken en kan vakbonden een plaats aan tafel geven."

 

Eén ding is zeker: er zijn nog veel dingen te leren en dit is slechts het begin van de capaciteitsopbouw van vakbonden in het ‘due diligence’ proces. CNV Internationaal kijkt er naar uit om samen te blijven werken met de vakbonden in Cambodja om hen de tools te geven om voorbereid te zijn op de aankomende HREDD-wetgeving.  

Interesse in een HREDD-training? Neem contact met ons op: e.smulders@cnv.nl

 

Meer over de 100% Eerlijk Werk Monitor

Meer over ons werk in de kledingsector

Publicatiedatum 24 03 2023