DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Succesvolle stap naar duurzame meloenproductie in Honduras

Onze partners van vakcentrale CGT Honduras (Central General de Trabajadores de Honduras) bereikten eind september dat vier partijen een overeenkomst tekenden voor verbetering van de veiligheid en gezondheid van de werknemers op de meloen plantages. Adrian Bustillo is trots op de overeenkomst die hij namens CGT Honduras ondertekende. "Dit is voor het eerst dat we erin geslaagd zijn een dergelijke overeenkomst te sluiten." "Dit is echt nieuw voor Honduras", benadrukt ook zijn collega Felipe Almendares Molina. 

Met deze overeenkomst heeft de CGT  langdurige maar constructieve onderhandelingen succesvol afgerond. De CGT nam het initiatief om niet alleen met het bedrijf Grupo Agrolíbano afspraken te maken maar ook met zowel het Ministerie van Arbeid als het Ministerie van Volksgezondheid. 

Vakbond werkt aan duurzame, veilige en gezonde werkomstandigheden op meloenplantages Honduras

 

Dit succes is een prachtig resultaat van het "Workers Empowerment-project" dat op initiatief van CNV Internationaal is uitgevoerd door Fair Food, samen met partnerorganisaties van CNV Internationaal in Costa Rica, Colombia, Honduras, en Indonesië, Ghana en Zuid-Afrika. Het laat zien hoe de capaciteitsontwikkeling van organisaties ter plekke, bijdraagt aan meer duurzaam mondiaal voedselsysteem. D

De vier partijen gaan samenwerken om de gezondheid en veiligheid op de plantages van meloenproducent Grupo Agrolíbano te bevorderen, op basis van de nationale en internationale wetgeving: 

  • Grupo Agrolíbano is een belangrijke exporteur van meloen in Honduras. Het bedrijf neemt de verantwoordelijkheid voor het opzetten en implementeren van beleid op het gebied van gezondheid en veiligheid en stelt ook de benodigde middelen hiervoor beschikbaar.
     
  • De Ministeries van Arbeid en Volksgezondheid gaan advies geven aan de onderneming en evalueren de uitvoering van de overeenkomst.
     
  • Vakcentrale CGT Honduras gaat bij de uitvoering nauw samenwerken met de werknemers. De vakbond is verantwoordelijk voor de uitwerking en implementatie van een bewustwordingscampagne over gezondheid en veiligheid op het werk.

Publicatiedatum 10 10 2014