DonerenNieuwsbrief
Home

Stap vooruit eerlijke Spelen

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Playfair 2012 heeft met de organisatoren van de Olympische Spelen van 2012 in Londen afgesproken dat in alle contracten met leveranciers standaardvoorwaarden opgenomen worden over fatsoenlijk werk. Daarbij gaat het om een leefbaar loon, gezonde werkomstandigheden en het recht van werknemers om zich te organiseren.

Dit is een belangrijk stap vooruit naar echt sportieve Olympische Spelen . Nooit eerder is het gelukt hierover echte afspraken te maken voor een zo’n groot sportevenement. Ondanks dat “Respect voor universele fundamentele ethische principes” zelfs expliciet in het Olympisch handvest staat.

Het duurt nog bijna een jaar, maar de voorbereidingen voor de volgende Olympische Spelen, in de zomer van 2012 in Londen zijn al in volle gang. Aan de andere kant van de wereld verdienen mensen hun brood met het maken van alle sportkleding en reclame-artikelen met het Olympisch logo. Maar bij de vorige Olympische Spelen bleek dat er nog veel te verbeteren valt als het gaat om fatsoenlijk werk bij de organisatie en vooral bij de leveranciers van de Olympische Spelen.

De arbeiders die in China Adidas sportschoenen in elkaar lijmen doen dat voor niet meer dan 20 euro per maand. De verkoopprijs is meer dan 60 euro. De mensen die voetballen aan elkaar stikken moeten werkweken maken van meer dan 80 uur. Een andere fabriek van gadgets voor de Olympische spelen maakten kinderen van 12 werkdagen van 15 uur.

De echte test is nu of deze contractvoorwaarden ook echt op de werkplek aan de andere kant van de wereld nageleefd zullen worden.

Het grote knelpunt is nu de controle op de naleving van deze afspraken. Volgens het organiserend comitee in Londen voldoen de toeleveranciers nu aan de eisen. Deze zijn echter niet bereid openbaar te maken waar de spullen echt gemaakt worden. Zolang die ingewikkelde productieketens niet transparant zijn is controle onmogelijk. Playfair 2012 blijft daarom bij het organiserend comitee aandringen over de totale productieketen verantwoording af te leggen en transparant te zijn over de werkomstandigheden.

De Playfair 2012 campagne werkt in aanloop naar de Olympische Spelen 2012 in Londen namens  werknemersorganisaties uit de hele wereld aan eerlijke productie van Olympische (sport)kleding en andere op de Olympische Spelen

Publicatiedatum 18 08 2011