DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Sous Chantha nog in de cel

Vorige week was het een half jaar geleden dat de Cambodjaanse vakbondsleider Sous Chantha gearresteerd werd. Afgelopen 18 november 2010 werd hij opgepakt slechts enkele uren nadat hij zich met de 1000 leden van zijn onafhanklijke vakbond IDUF had aangesloten bij vakbondsfederatie C-CAWDU.

Op 19 mei verzamelden ruim 200 kledingarbeiders en sympathisanten zich voor een herdenkingsceremonie bij de Prey Sar Pagode in de buurt van de gevangenis CC1. Ook Sous Chantha’s echtgenote en zijn kleine dochtertje waren daarbij aanwezig bij deze Wat (boedhistische tempel)  Na afloop werden er bij de gevangenis ballonnen opgelaten.

Herdenkingsceremonie in de buurt van de gevangenis Volgens de Cambodjaanse wetgeving zou Sous Chantha maximaal zes maanden in voorarrest gehouden mogen worden. Er zou nu een hoorzitting voorafgaand aan het proces moeten plaatsvinden. ‘In ernstige gevallen’ kan echter besloten worden de voorlopige hechtenis te verlengen. Er zijn echter veel onregelmatigheden en onduidelijkheden. Zo is Sous Chantha nooit formeel in voorlopige hechtenis genomen. Ook heeft de onderzoeksrechter Sous Chantha zelf nog nooit direct ondervraagd.

Sous Chantha werkte vier jaar voor de kledingfabriek United Apparel Garment factory (voorheen Lotus Garment factory) . Hij was sinds twee jaar leider van de vakbond binnen dit bedrijf en zette zich daar in voor de basis arbeidsrechten. Hij werd er ingeluisd en gearresteerd op 18 november  omdat er drugs in zijn brommer verstopt waren. Volgens mensenrechtenorganisatie LICADHO was dit overduidelijk een opzet om een eind te maken aan zijn vakbondswerk en een directe reactie op de aansluiting van zijn vakbond bij C.CAWDU, de federatie van vakbonden in de kledingindustrie.
Ath Thorn, leider van vakbondsorganisatie C.CAWDU spreekt bij de manifestatie voor Sous Chantha
Met de campagne ‘Eerlijke Kleding ? Draag het uit! voert CNV Internationaal campagne voor fatsoenlijk werk in de kledingindustrie. In Cambodja steunt CNV Internationaal het werk van vakbondsorganisatie C.CAWDU. Vele CNV leden deden eerder mee met de digitale protestmailactie voor Sous Chantha. Ook 141 werknemers uit 13  kledingfabrieken die eerder in staking gingen voor een hoger minimumloon, hebben hun baan nog niet terug.  Bekijk ook de video met het interview waarin de jonge vakbondsleider Chon Rinda vertelt over het vakbondswerk in de kledingindustrie.

Publicatiedatum 23 05 2011