DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Sociale partners in het Boliviaanse Cochabamba stellen gezamenlijke agenda vast

De strijd tegen smokkel – iets waar de Boliviaanse stad Cochabamba zwaar onder gebukt gaat -, maar ook de kwaliteit van de werkgelegenheid en de verhoging van de productiviteit. Dat is door de sociale partners uit de regio Cochabamba op vrijdag 21 september op een gezamenlijke agenda gezet om samen te werken aan verbetering van de regionale economie.

Marionne Lips, regiocoördinator van CNV Internationaal: “De voor Bolivia unieke ontmoeting tussen vakbonden en werkgevers vloeit voort uit een bijeenkomst op 11 september jl. in Cochabamba over sociale dialoog. Deze bijeenkomst was gezamenlijk voorbereid en georganiseerd door CNV Internationaal en DECP (de internationale organisatie van werkgeversvereniging VNO-NCW), om zo te laten zien dat samenwerking tussen vakbonden en werkgevers wel degelijk mogelijk is.”

Javier Bellot, voorzitter van de werkgeversorganisatie FEPC, omschreef de bijeenkomst als uniek en historisch. “We zijn zeer verheugd over deze houding, want dit is hoe wij Bolivianen moeten werken, luisterend naar elkaar en vooral werkend aan wat ons verenigt. We hebben meer samen dan verschillen en we hebben een duidelijk doel: de groei van onze regio.”

 

 Sociale partners in het Boliviaanse Cochabamba stellen gezamenlijke agenda vast

Prioriteit bij werkzekerheid en werkgelegenheid

Ermo Pérez van de vakcentrale van Cochabamba COD benadrukte dat de prioriteit ligt bij het behouden van de werkzekerheid en het generen van werkgelegenheid voor de nieuwe generatie. “Want ook de vele afgestudeerde technici en professionals verdienen een plek op de arbeidsmarkt. Dat is het doel dat ons verenigt.”

“We zijn altijd bereid om gezamenlijk oplossingen te zoeken”, voegde de uitvoerend secretaris van de Federatie van Fabrieksarbeiders Mario Céspedes hier aan toe. “Wij strijden om onze werkzekerheid te verbeteren, om ons dagelijkse brood.”

Werkgevers en vakbonden hebben afgesproken iedere 21ste van de maand bijeen te komen. Zij beginnen met het uitwerken van een voorstel aan de regering om smokkel tegen te gaan door het slim inzetten van importtarieven.


Verslag van de bijeenkomst in dagblad Los Tiempos, 22 september 2018Verslag van de bijeenkomst in dagblad La Opinión, 22 september 2018Facebook video van deze bijzonder bijeenkomst

Publicatiedatum 24 09 2018