DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Werkgevers en werknemers bouwen samen aan verbetering sociale dialoog palmoliesector Kalimantan

"Ondanks de corona-pandemie houden we de scholing aan de gang" vertelt Henk van Beers van CNV Vakmensen. "Gelukkig hebben we een Indonesisch team van door CNV en DECP opgeleide trainers. We geven nu digitaal inbreng. Dat is wel een uitdaging."

Henk van Beers verzorgde deze week een sociale dialoog training voor palmoliebedrijven op het Indonesische Kalimantan, samen met Dick Joosse van de Nederlandse werkgeversprogramma DECP, CNV’s partnervakbond KSBSI en DECP’s partner werkgeversorganisatie APINDO.

"We zien enthousiasme en inzet om de sociale dialoog te gaan opzetten in gestructureerde vorm in de palmoliesector op Kalimantan. Dit is een belangrijke economische sector in Indonesië, maar tegelijk een sector waar veel kritiek op is", vertelt Henk van Beers.  

Sociale Dialoog Forum

'GAPKI, de werkgeversorganisatie van palmoliebedrijven op Oost-Kalimantan is nauw betrokken bij het proces,' vertelt Hanneke Smits, Azië coördinator van CNV Internationaal. GAPKI gaat de trainingen ook in andere regio's op Kalimantan organiseren. 

De training in de regio rond Balikpapan op Kalimantan werd voor de tweede keer gegeven. Door de begeleiding Van Beers en Joosse, die dit als werkgevers en werknemersvertegenwoordigers samen doen, groeit er vertrouwen vanuit de Indonesische werkgevers om deel te nemen en bij te dragen. 

Er is nu ook een Social Dialogue Forum opgericht voor de palmolie sector op Oost-Kalimantan. Naast vertegenwoordigers van de lokale overheid, GAPKI en APINDO neemt vakbondsleider Nursana Marpaung hieraan deel. Zij is leider van Hukatan, de partnervakbond die actief is in de palmoliesector en die is aangesloten bij de vakcentrale KSBSI.

 

Het begin is er. Het nieuwe regionale forum van sociale partners gaat de processen aanjagen. Dat is een enorme stap voorwaarts!

Aanjagen

"Op het sociale vlak zullen vakbonden en werkgevers vele onderwerpen moeten aanpakken, zoals huisvesting, lonen, sociale zekerheid" benadrukt Henk van Beers.  

Het begin is er. Het nieuwe regionale forum van sociale partners gaat de processen aanjagen. Dat is een enorme stap voorwaarts!

 Lees ook:

Het onderzoek van CNV Internationaal naar CAO's in West-Kalimantan
(Palm Oil Collective Bargaining Agreement (CBA) Pilot Mapping in West Kalimantan, Indonesia, Preliminary Report Baseline Research (onderzoek naar vakbondsvrijheid en cao's in West Kalimantan)

Publicatiedatum 27 08 2021