DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

SER handelsmissie over sociale dialoog

CNV vicevoorzitter Arend van Wijngaarden bracht afgelopen week - samen met andere vertegenwoordigers van Nederlandse werkgevers- en werknemersorganisaties en de directeur Werk van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - een bezoek aan Argentinië om de Nederlandse praktijkervaring te delen over de sociale dialoog in ons land.

De Argentijnse ministers van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken, brachten dit voorjaar al samen met een vertegenwoordigers van Argentijnse werkgevers- en werknemersorganisaties een bezoek aan de Sociaal-Economische Raad (SER) in Nederland.

Tijdens het bezoek in Argentinië is gesproken over de sociale dialoog en het creëren van vertrouwen tussen sociale partners. De Argentijnse delegatie wilde graag weten hoe het contact van de overheid met sociale partners en maatschappelijke organisaties kan worden verbeterd.

SER handelsmissie sociale dialoog bezoekt Argenitië

De lange lepel

Van Wijngaarden begon zijn inleiding met een verhaal om de juiste open mind-set, noodzakelijk voor een constructieve sociale dialoog, te typeren:

“Een reiziger bezocht een paleis, waar hij werd ontvangen door de koning van het land. De koning liet hem één kamer zien waar verdrietige mensen, sterk vermagerd, aan lange tafels met een overvloed aan eten zaten. Zij hadden gouden lepels van een meter lang en daarmee konden zij hun mond niet bereiken. De koning toonde vervolgens de reiziger een andere kamer, met dezelfde lange tafels met daarop een overvloed aan eten. Echter in deze kamer waren de mensen gelukkig en weldoorvoed. Zij hadden dezelfde gouden lepels, maar gebruikten de lengte van de lepel om het eten aan de persoon tegenover hen te geven. Door samen te werken konden ze allemaal genieten van het eten.


"Dit verhaal is geen sociale dialoog, maar het idee erachter is, dat als je je echt open stelt en de bereid bent echt te luisteren naar je opponent, er een grote kans is dat zij dat ook beantwoorden met hetzelfde gedrag."


Zo kun je daar beiden beter van worden: werkgevers doordat het zo gemakkelijker bouwen is aan de continuïteit van hun onderneming, die een plek heeft in de samenleving en waar ze financiële winst kunnen behalen.

Wederzijdse wensen delen

En werknemers krijgen zo eerder een leefbaar loon en een veilige werkplek. De uitdaging is de wederzijdse wensen in een eerlijke en open discussie over wat je als eindresultaat uit het gesprek wenst te behalen en waarom, te delen. En je zult zien dat als je open staat voor de wensen van je gesprekspartners, zij ook open staan voor jouw wensen.”


Aan hebt einde van de eerste dag was er een persconferentie waarin de resultaten van de dag en de gedachten over de sociale dialoog van de Argentijnse regering onderwerp van gesprek met de Argentijnse media was.Publicatiedatum 13 11 2017