DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Schrijfactie vakbondsmoorden Guatemala

CNV Internationaal start opnieuw een schrijfactie voor Guatemala omdat er afgelopen weken twee vakbondsleiders  vermoord zijn en anderen gevaar lopen. Luis Ovidio Ortiz werd 24 maart neergeschoten vanuit twee passerende auto’s terwijl hij vlakbij zijn huis een winkel binnenging. Ook drie omstanders kwamen daarbij om het leven. Op 1 april werd Roberto Oswaldo Ramos neergeschoten.

Luis Ovidio Ortiz (52) was lid van de vakbond voor de publieke sector. Zijn organisatie strijdt al jaren tegen de corruptie binnen de publieke gezondheidszorg. Ovidio Ortiz was afgelopen weken intensief bezig met de oplossing van arbeidsconflicten die waren ontstaan bij het Ministerie van Gezondheid en Sociale Zekerheid. Op 22 maart was er juist een akkoord bereikt.

Roberto Oswaldo Ramos (50) werd neergeschoten tijdens zijn werk als parkeerwacht. Oswaldo Ramos was ook bestuurder van de vakbond van de gemeente Coatepeque.

Afgelopen december overhandigde CNV voorzitter Jaap Smit 8000 handtekeningen tegen het anti-vakbondsgeweld aan de ambassadeur van Guatemala in Den Haag. Ook in Guatemala zelf werden de handtekeningen symbolisch overhandigd aan openbaar aanklager Claudia Paz y Paz. Helaas zijn er afgelopen weken opnieuw twee dodelijke slachtoffers te betreuren.Het blijft daarom uiterst belangrijk dat de nieuwe regering prioriteit geeft aan de bestrijding van dit geweld en vervolging van de daders. De gezamenlijke vakbondsorganisaties in Guatemala, waaronder CNV partnerorganisatie CGTG, vragen u hun protest te ondersteunen. CNV-voorzitter Jaap Smit heeft intussen per brief aangedrongen op veiligheid en recht. Ook Amnesty International is  een bliksemactie voor Guatemala gestart.

Doe ook mee en stuur hier een protestmail

Publicatiedatum 02 05 2012