DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Rechten van werkenden in de knel

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer
ITUC indexeert de rechten van werkenden in de wereld
Global rights map workers rights situation around the world

Elk jaar maakt wereldvakbondsorganisatie ITUC de balans op van de rechtspositie van werkenden wereldwijd. 139 landen werden op papier en in praktijk tegen de meetlat gehouden en beoordeeld op 97 internationaal erkende indicatoren. Elke overheid en het bedrijfsleven kan zo zien hoe het staat met hun wetten en hoe de situatie in de toeleveringsketens is.

Cambodja

De slechtst mogelijke rating, buiten die landen waar geen sprake is van een rechtsstaat ging naar Cambodja. De regering reageerde met dodelijk geweld op werknemers die de straat op gingen voor een fatsoenlijk loon en arbeidsvoorwaarden.

Verder vallen veel ambtenaren in Cambodja buiten het arbeidsrecht en er zijn onnodige beperkingen op het recht om vakbondsvertegenwoordigers te kiezen.

Qatar

In het Midden-Oosten staat Qatar het de vele migranten niet toe zich in een vakbond te organiseren. Arbeiders uit vele landen werken daar onder mensonwaardige omstandigheden aan de infrastructuur voor het WK in 2022.

Belangrijkste uitkomsten

  • In het afgelopen jaar werden in minstens 35 landen werknemers opgesloten die opkwamen voor democratische rechten, fatsoenlijke lonen, veiligere arbeidsomstandigheden en veilige banen .

  • In ten minste 9 landen - waardonder Guatemala en Colombia - is sprake van moord en verdwijning van werknemers als middel om werknemers te intimideren. Guatemala en Colo vakbondswerk al jaren levensgevaarlijk.

  • Werknemers in ten minste 53 landen zijn ontslagen of geschorst vanwege hun inzet om te onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden.

  • Wetten en praktijken in ten minste 87 landen sluiten bepaalde groepen werknemers uit van het stakingsrecht.

In een tijd waarin de macht van bedrijven nog nooit zo groot is geweest, laten deze resultaten zien dat in bijna elk land de behandeling van werknemers kan verbeteren. Alleen Denemarken kreeg een perfecte score van nul voor het respecteren van alle 97 indicatoren van de fundamentele rechten van werknemers. De ITUC Global Rights Index beoordeelt landen op een schaal van 1 tot 5, op basis van 97 indicatoren, 1 - Onregelmatige schendingen van rechten: 18 landen, waaronder Denemarken en Uruguay 2 - Herhaalde schendingen van: 26 landen, waaronder Japan en Zwitserland 3 - Regelmatige schendingen van: 33 landen, waaronder Chili en Ghana 4 - Systematische schendingen van de 30 landen, waaronder Kenia en de Verenigde Staten 5 - Geen garantie van de rechten: 24 landen, waaronder Rusland, Bangladesh en Qatar 5 + - geen garantie van de rechten als gevolg van afbraak van de rechtsstaat: 8 landen, waaronder Centraal-Afrikaanse Republiek en Somalië.

Meer weten

Publicatiedatum 30 09 2014