DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Project DSM en SABIC helpt Moldavische jongeren

Dankzij bijdragen uit de cao’s die CNV Vakmensen afsloot bij DSM en SABIC, kon CNV Internationaal een korte beroepstraining organiseren voor jongeren in Moldavië. Het project bestond uit een korte naaicursus, persoonlijke ontwikkeling en training van ondernemersvaardigheden. Juist door die combinatie helpt dit project jongeren echt verder.


Bestuurder Ron Smeets van CNV Vakmensen stelde in het kader van de cao-onderhandelingen voor een bedrag te bestemmen voor dit project: “Voor jongeren in Nederland is het al lastig om aan de slag te komen, maar in Moldavië is de situatie zo moeilijk dat veel jongeren hun heil in het buitenland zoeken. Het is mooi dat we op deze manier jongeren in een van de armste landen van Europa helpen hun kansen te vergroten”.

Moldavisch onderwijs sluit vaak niet aan bij mogelijkheden

Het onderwijs in Moldavië sluit niet goed aan bij de mogelijkheden die er zijn. Er is daarom grote behoefte aan praktijkgerichte scholing. Dankzij de bijdrage van DSM en SABIC kon CNV Internationaal 60 jongeren laten deelnemen aan een kort trainingstraject dat werd georganiseerd door de Moldavische vakbond CNSM en jongerenorganisatie FACLIA.

Behoefte aan praktijkgerichte training

Onderdelen van de training waren behalve naailessen, ook het ontwikkelen van persoonlijke en ondernemersvaardigheden. De jongeren hebben daarnaast geleerd wat hun rechten zijn als werknemers en wat overleg aan de onderhandelingstafel inhoudt. De deelnemers waardeerden het praktijkgerichte karakter en hopen met deze cursus sneller werk te kunnen vinden of zelf een bedrijfje op te zetten

Interactief

Deelnemer Andrian Obriste was al een tijdje aan het zoeken naar een kans zich mezelf professioneel te ontwikkelen. “Ik vond de interactieve presentaties en het lesmateriaal duidelijk waardoor de link tussen theorie en praktijk makkelijk te volgen was. De cursusleidster was erg ervaren en kwam met veel goede voorbeelden. “

Een goede start op de arbeidsmarkt

CNV Internationaal is blij dat ze dankzij de bijdrage uit de cao die CNV Vakmensen afgesloten heeft met DSM en SABIC, vanuit Nederland deze groep van jongeren hebben kunnen helpen om beter voorbereid een start op de arbeidsmarkt te maken.

Meer weten over deze IC CAO projecten ?

Publicatiedatum 22 10 2017