DonerenNieuwsbrief
Home

Papier en praktijk in Macedonië

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

CNV internationaal spreekt deze weken met de partners in de ontwikkelingslanden om plannen voor komende jaren op elkaar af te stemmen. Ook enkele vertegenwoordigers van CNV bonden gaan mee om vanuit hun praktijkervaring bij te dragen aan deze partnerconsultatiesessies. Jan Kampherbeek is in het dagelijks leven onderhandelaar voor de schoonmaaksector van CNV Vakmensen. Hij nam deel aan de consultie in Macedonië.
14 maart 2012 - Na het ontbijt bereiden we de gesprekken voor. We kiezen verschillende werkvormen die we kunnen inzetten om met elkaar te duidelijk te krijgen welke thema’s behandeld moeten worden. Welke problemen er zijn en hoe we die met elkaar kunnen aanpakken. Alles mag genoemd worden. Natuurlijk moet er  uiteindelijk wel een keuze worden gemaakt.

Papier en praktijk

Thema’s als fatsoenlijk werk, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en informele banen staan dicht bij het vakbondswerk van de vakbondsorganisatie UNASM. In Macedonië staan zaken vaak wel op papier. Maar de regels worden in de praktijk niet toegepast en ook niet gecontroleerd. Hoe ga je daar als kleine vakbond mee om? ‘s Avond wandelen we langs de Donau en gaan eten in de stad.

15 maart 2012 - De tweede dag gebruiken we om concrete zaken uit te werken. Dus welke zaken kunnen we oplossen, welke dingen vinden we het belangrijkst en waar geven we als eerste aandacht aan. Zo komt er een idee van wat UNASM aan kan. Het wordt weer een intensieve dag van hard werken.

Ook voor werklozen

UNASM wil zich inzetten voor werknemers in de landbouw, textiel industrie en zich inzetten voor werkelozen. De andere bonden in Macedonië doen dat niet. De werkeloosheid is 35%, dat is natuurlijk veel te hoog. Om toch een inkomen te verdienen gaan steeds meer mensen in de informele economie aan het werk, die daardoor flink groeit. Maar die werkers in de informele economie hebben helaas helemaal weinig rechten. Bovendien geeft dat ook grote druk op de werknemers in de formele economie.

Deels dezelfde problemen

In de gesprekken blijkt dan wel dat wij in Nederland een veel kleinere informele economie hebben, maar ook wij hebben datzelfde probleem: “Hoe bereiken wij deze werknemers in de informele economie, die geen baan met een contract hebben?”. Denk daarbij aan mensen die tegen betaling huishoudelijk werk bij particulieren verrichten. Duidelijk wordt dat de thema’s die vanuit Nederland belangrijk zijn voor een gedeelte aansluiten bij de thema’s die ook in hier in Macedonië spelen.

De muur vult zich met steeds meer opmerkingen. Aan het eind van de middag zijn we klaar, een goede opzet om het programma verder in te vullen.

‘s Avonds spreken we nog met Goce Trajkovski. Hij is vice-voorzitter van een bond voor werknemers van banken. Zijn bond is aangesloten bij SSM de grootste federatie van Macedonië, die ook contact heeft met CNV Dienstenbond. Goed om ook met hen te spreken.

Bij daglicht

Vrijdag 16 maart 2012 - Ik begin de dag met een wandeling. Zo zie ik tenminste nog iets van Budapest bij daglicht.
Om 08.30 start een tweede gesprek met Goce Trajkovski van SSM. Het gaat dan vooral over wat SSM al doet op de belangrijkste thema’ en de arbeidsvoorwaarden in de bankensector in Macedonië zijn geregeld. Er zijn dan wel afspraken over de lonen, maar hoe kom je nu verder met het ontwikkelen van secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat is voor hen een grote vraag.

Na dit gesprek is het tijd voor vertrek uit Budapest, terug naar Nederland. We zijn voorzien van genoeg informatie om, samen met de uitkomst van de partnerconsultaties in andere landen, een opzet te maken voor de samenwerking met CNV partnervakbonden om hen de komende vier jaar verder te helpen.

Jan Kampherbeek

Publicatiedatum 19 03 2012