DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Opnieuw Colombiaans vakbondsleider bedreigd

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer

Het CNV maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van vakbondsleiders in Colombia. Er is afgelopen maanden sprake van een golf van geweld en bedreigingen. Recent werd Percy Oyola, de vicevoorzitter van vakcentrale CGT, bedreigd met de dood.

Percy Oyola Palomá is vicepresident van de CGT in Colombia. Hij is ook voorzitter van UTRADEC, de federatie van ambtenaren. In die functie is hij betrokken geweest bij de oprichting van SINDIMUNCIPIOS, een lokale vakbond van gemeenteambtenaren in de gemeente Obando (Valle de Cauca).

Hij was ook bij de start van de cao onderhandelingen met de overheid. Vanaf het begin is er weerstand geweest en heeft men geprobeerd om de vakbondsleiders te ontslaan. Nu zijn er onlangs op op 30 juli diverse pamfletten in de tuin van een van de vakbondsleiders gevonden en op internet gepubliceerd. Percy Oyola en zijn collega’s werden daarin met de dood bedreigd.

Percy Ol

Hoe ernstige deze bedreigingen zijn, bleek afgelopen maanden. In juni werd Guiliano Pierrucci leider uit het gevangeniswezen vermoord. Afgelopen juli werd Elsa Paez, eveneens vakbondsleider in de gevangenissector beschoten. Zij overleefde de aanslag.

Het CNV heeft herhaald bij Colombiaanse overheidsinstanties aangedrongen op intensivering van de aanpak van het geweld en de bedreigingen tegen de vakbeweging in Colombia. Daarbij gaat het niet alleen om beschermingsprogramma’s, waarop recent juist bezuinigd is, maar ook om het respecteren van arbeidsrechten en vakbondsrechten in het algemeen.

De CGT en CNV Internationaal zetten zich in een speciaal project dat wordt uitgevoerd met steun van de Europese Unie, speciaal in voor meer respect voor mensenrechten, arbeidsrechten en vakbondsrechten in Colombia.

http://cgtcolombia.org/proue/

Publicatiedatum 30 08 2016