DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Open mijnbouw verboden in Costa Rica

Sociale organisaties, waaronder de vakbeweging, hebben samen met de milieubeweging een uniek succes bereikt in Costa Rica. Er komt een verbod op de zeer schadelijke open mijnbouw, die desastreuze gevolgen heeft voor de rijke natuur. Costa Rica is daarmee het eerste land van het Amerikaanse continent.

Er is een wet aangenomen die de open mijnbouw verbiedt, maar die wet geldt niet voor het project voor goudwinning in open mijnbouw in Crucitas dat reeds gestart was. Dat project is wel stilgelegd wegens rechtzaken. Op 24 novemberis heeft de recht uitgesproken dat het project niet verder uitgevoerd mag worden. Ook de aangerichte schade (aan de natuur) moet worden hersteld. Met deze uitspraak is de voorzetting van de open mijnbouwproject in Crucitas niet definitef van de baan. De exploitant gaat in beroep tegen de uitspaak. De vraag is uiteraard ook wat de consequenties zijn voor de mijnwerkers en hun gezinnen die riskeren hun werk en inkomsten te verliezen.


Het bereiken van dit succes is een lange weg geweest. De vorige regering van president Arias had toestemming gegeven voor een open mijn. Daartegen groeide steeds meer protest op nationaal niveau maar ook van mensen uit de omgeving zelf. Er lopen nog verschillende rechtszaken. Heel belangrijk was een mars van een week vanuit de hoofdstad San José naar de mijn. Jonge leden van vakbondsorganisatiee CMTC hebben meegelopen (partnerorganisatie van CNV Internationaal).

Giftige soep
Open mijnen zijn extreem schadelijk voor het milieu. Minstens 15.000 bomen uit tropisch regenwoud moeten worden gerooid. De Crucitas mijn (bij de grens met Nicaragua) heeft  30.000 liter water per uur nodig. Giftige chemicalien, zoals cyanide worden gebruikt voor de goudwinning. De vele regen in Costa Rica verspreidt deze giftige ‘soep’ tot diep in de bodem, en via rivieren tot in de Caribische zee.

Publicatiedatum 17 11 2010