DonerenNieuwsbrief
Home

Op weg naar een party mét Bacardi ?

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Betere arbeidsomstandigheden voor suikerrietkappers

Aanvankelijk reageerde Bacardi nauwelijks op die vele duizenden mensen die rond de jaarwisseling mee hebben gedaan met de #NopartywithBacardi actie. Gelukkig lijkt er nu toch openheid te ontstaan en heeft een constructief gesprek tussen CNV Internationaal, Fairfood en Bacardi plaatsgevonden.

Bacardi geeft aan actief betrokken te zijn bij diverse certificeringsvormen voor eerlijke suiker, zoals Bonsucro, een initiatief speciaal voor de suikerrietsector. CNV Internationaal juicht het uiteraard toe dat de suikerrietsector werkt aan verduurzaming. Echter, we vinden het belangrijk dat alle betrokken partijen, in het bijzonder natuurlijk de plantagearbeiders én de lokale vakbonden hier actief in vertegenwoordigd zijn. Dat is nu helaas nog niet het geval.

Vrijheid van organisatie

Want hoewel de vrijheid van organisatie op papier wel onderdeel van het Bonsucro-certificaat is, komt hier in de praktijk in Guatemala –nog- niets van terecht. Toch heeft zowel een leverancier van Bacardi in Guatemala, als ook de Guatemalteekse vakcentrale CGTG eerder tegenover respectievelijk FairFood en CNV Internationaal aangegeven bereid te zijn met elkaar om tafel te gaan. Een goede eerste stap!

Stap voor stap werken aan verbetering

Zo zou dus in Guatemala een eerste begin kunnen worden gemaakt met sociaal overleg in de suikerrietsector. Vervolgens zouden werknemers van de suikerbedrijven ook de vrijheid moeten krijgen om lid te worden van een vakbond van hun keuze. Daarna kan een begin worden gemaakt met het stap voor stap collectief overleggen en onderhandelen over verbeteringen.

Uiteraard is dit niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Maar op deze manier wordt een begin gemaakt met een proces dat uiteindelijk kan leiden tot verbetering van de werk- en leefomstandigheden van al die 350.000 werknemers die in oogstperiode in de suikerindustrie in Guatemala werken.

Bacardi heeft aangegeven daadwerkelijk hierover in gesprek te gaan met de leveranciers in Guatemala. Bacardi zal nagaan wat er momenteel concreet gebeurt en wat een volgende stap zou kunnen en moeten zijn. De uitkomsten worden ook met Bonsucro besproken, waarbij ook de participatie van vakbonden in dit initiatief aan de orde zal komen.

Wordt vervolgd

Kortom: Een hoopvolle ontwikkeling. Met dank aan al die 24.964 Facebook gebruikers die Bacardi in december opgeroepen hebben om verantwoordelijkheid te nemen. Wordt vervolgd!

Meer over de extreem zware werkomstandigheden van suikerrietkappers

Publicatiedatum 29 02 2016