DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Onderzoek energietransitie in de mijnbouw

Gebrek aan transparantie in de keten 

De energietransitie heeft niet alleen grote gevolgen in Europa. We realiseren ons meestal niet hoe groot de impact ook is voor de mijnwerkers in de landen waar de kolen en metalen vandaan komen. Zonder hen kunnen we nu en in de toekomst niet voorzien in onze energiebehoeften. Er zijn veel misstanden. Uit nieuw onderzoek van CNV Internationaal en Profundo dat op World Day for Decent Work gepubliceerd is blijkt dat er een groot gebrek is aan transparantie, wat verduurzaming van deze ketens belemmert.

Afgelopen periode heeft een team van onderzoekers van Profundo de situatie van werknemers in de toeleveringsketen van de mijnbouw in verschillende landen in Latijns-Amerika geanalyseerd.

Onderzoek

Belangrijke conclusie uit het onderzoek van Profundo is dat de impact van de steenkoolwinning op de lokale werkgelegenheid en economie in Colombia de noodzaak van een verantwoorde transitie duidelijk maakt. 

Het huidige gebrek aan transparantie in de metaalketen maakt het voor bedrijven en regeringen onmogelijk maakt om fatsoenlijk werk te garanderen voor de arbeiders die de metalen uit de grond halen.

 

Lees  hier meer over de ontwikkelingen en hoe CNV Internationaal zich inzet voor een rechtvaardige transitie, waarbij wél rekening wordt gehouden met de werknemers. 

 

Publicatiedatum 07 10 2022