DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Op weg naar een beter leven?

Onthoofding dreigt voor 19-jarige Srilankaanse
Rizana's familie maakt zich ernstig zorgen

Het zal je maar gebeuren. Je groeit op in een arme familie in Sri Lanka. Als je zeventien bent ga je alleen naar de andere kant van de wereld, Saudi-Arabië om precies te zijn. Je gaat daar werken als huishoudelijke hulp en kindermeisje in de hoop om met het verdiende geld een beter leven voor jezelf en je familie te bewerkstelligen. Je werkt lange dagen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Je doet het huishouden en zorgt voor de vier maanden oude baby van je werkgever. Op een dag stikt de baby in je armen terwijl je hem de fles geeft. Een nachtmerrie. Het overkwam Rizana Nafeek.

Onthoofding
Op 16 juni werd ze in de Saudische rechtbank veroordeeld tot de doodstraf door onthoofding. Ze kreeg een maand om in hoger beroep te gaan. Omdat Rizana en haar familie niet in staat waren om zelf een advocaat te bekostigen, werd een actie op touw gezet. Een dag voor het verstrijken van die maand werd alsnog beroep aangetekend, dankzij de tussenkomst van Asian Human Rights Commission (AHRC) en de Srilankaanse ambassade.

Valse papieren Het bemiddelingsbureau vervalste Rizana's paspoort. Zo kon ze toch werken in Saudi-Arabië, want daarvoor moet je als migrant minimaal 22 jaar oud zijn. Migrantenorganisaties schatten dat zo'n 10 tot 25% van de Srilankaanse vrouwen die naar het buitenland gaan om te werken, eigenlijk te jong zijn. Saudi-Arabië telt ongeveer 300.000 migranten uit Sri Lanka. Veel daarvan zijn vrouwen die werken in het huishouden, zij maken net zulke lange dagen als Rizina maakte en hebben weinig rechten en veel plichten.

Proces Rizana wacht in de vrouwengevangenis op het vervolg van haar rechtszaak. Rechtszaken in Saudi-Arabië voldoen niet aan de internationale normen ten aanzien van een eerlijke procesvoering en vinden bovendien vaak plaats achter gesloten deuren. Een jury die bestaat uit drie rechters zal beoordelen of Rizana inderdaad onthoofd wordt.
Wanneer dit daadwerkelijk gebeurt, schendt Saudi-Arabië de internationale conventie (CRC) die de rechten van kinderen beschermt. Hierin staat dat mensen niet de doodstraf of levenslang mogen krijgen voor delicten die plaatsvonden voor zij 18 jaar oud waren.

Steun Rizana!
Schrijf een brief aan de betrokken authoriteiten
Teken de petitie
Links
Meer informatie over de AHRC
Meer informatie over de CRC

Publicatiedatum 17 08 2007