DonerenNieuwsbrief
Home

Online onderzoek jongeren en eerlijke kleding

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

CNV start een landelijk onderzoek onder jongeren tussen de 14 en 27 jaar naar Eerlijke Kleding. Veel van de kleding die in de Nederlandse winkels ligt, wordt gemaakt in ontwikkelingslanden. Daar wordt de kleding vaak onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt: fabrieksarbeiders maken extreem lange werkdagen, zij worden zwaar onderbetaald en werken in een onveilige omgeving.
 
"Weten Nederlandse jongeren wel wat Eerlijke Kleding is en waar je die kleding kunt kopen? En vooral, vinden ze het belangrijk dat hun kleding eerlijk gemaakt wordt?" Carla van Ee, waarnemend voorzitter van CNV Jongeren vraagt het zich af. "Kledingbedrijven roepen vaak dat jongeren Eerlijke Kleding te duur vinden. Wij vragen dat liever aan jongeren zelf." Uit onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie NCDO blijkt dat vorig jaar, ondanks de crisis, meer eerlijke levensmiddelen (voedselproducten) zijn verkocht dan in voorgaande jaren. "Het kan dus zomaar zijn dat dit voor kleding ook geldt: voldoende aanbod zorgt ervoor dat mensen vanzelf meer Eerlijke Kleding gaan kopen," aldus Van Ee. Kleding gemaakt onder heftig foute omstandigheden
"Maar dan moeten we eerst weten of de kopers van kleding, onder wie veel jongeren, weten dat er zoiets als Eerlijke Kleding is. En daarvoor moeten jongeren zich eerst realiseren dat de kleding die zij dragen nu soms nog gemaakt wordt onder heftig foute omstandigheden. Dan is kiezen voor Eerlijke Kleding wel heel logisch."
 
Deelnemers aan het onderzoek kunnen aangeven of zij in aanmerking willen komen voor een reis naar Cambodja. Daar zal een bezoek worden gebracht aan kledingfabrieken om met eigen ogen te zien hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Het onderzoek wordt uitgevoerd door CNV Internationaal en CNV Jongeren en loopt van 20 mei tot medio juni 2010. Vul de vragenlijst in op www.ikdraaghetuit.nl en maak kans op een reis naar Cambodja.
En stuur deze link door aan al je vrienden!

Publicatiedatum 21 05 2010